Sreda, 06 Februar 2019 09:41

FATE (Fighting for Equal Access to Sports and Exercise) ali drugi zorni kot kickboxinga

fate01

Glavni cilj projekta FATE, katerga ponosni podporniki so tudi Kickboxing zveza Slovenije, WAKO in WAKO Europe, je z vrhunskim športom doseči socialno vključevanje ljudi s posebnimi potrebami.

Ljudje s posebnimi potrebami se dnevno vključujejo v varstveno delovne centre in druge institucije, kjer jim pomagajo pri socialnem vključevanju v vse vidike življenja.

PODPORNIKI PROJEKTA FATE

Supporters of FATE

»Bistvo učenja kickboxinga ni samo, da postaneš hiter in močan, ampak je tudi da spoznaš samega sebe in najdeš svojo notranjo energijo ter jo uporabiš za delanje dobrega!«

fate03

Koordinator projekta Občina Trebnje je skupaj s partnerji Klub borilnih veščin "Fearless Fighters" (Slovenija), Victory Gym Trenčin (Slovaška), Boxing Academy Diamond (Italija) in Victory Gym Novi Sad priredili štiri mednarodne "FATE FIGHT NIGHT" dogodke. Zbrana sredstva so namenili organizacijam, ki se ukvarjajo s pomočjo osebam s posebnimi potrebami. Skupno so zbrali skoraj 8.000 evrov in tako so lahko uresničili svoj namen – organizirali so lahko različne športne aktivnosti za okoli 150 oseb s posebnimi potrebami. Tako se je skupnih treningov, ki s jih tudi večkrat ponovili, udeležilo okoli 70 oseb s posebnimi potrebami a ta številka od treninga do treninga narašča.

fate04

Želja pobudnikov projekta je, da se namen razširi tudi na druge športe, ne le kickboxing, da lahko organizatorji večjih športnih dogodkov, vsaj del zbranih sredstev vsaj enkrat letno namenijo za šport oseb s posebnimi potrebami. Namen tega projekta je bil tudi povezovanje trenerjev, drugih članov neprofitnih borilnih klubov in izmenjavi izkušenj na področju profesionalnega in amaterskega ukvarjanja s kickboxingom. Na štirih mednarodnih dogodkih, ki so obsegali skupno 56 profesionalnih in amaterskih dvobojev, so trenerji in borci pridobili dodatne izkušnje, ki jim bodo pomagale pri nadaljnjem razvoju športne kariere.

Znotraj projekta je tako izmed partnerskih organizacij sodelovalo 6 trenerjev in 22 borcev, na mednarodnih turnirjih pa se je skupaj udeležilo in aktivno sodelovalo preko 45 trenerjev in 91 bork in borcev iz Slovenije, Slovaške, Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Tajske.

fate05

Kickboxing je kot vrhunski šport sicer še v povojih. Zato je v tem športu potrebnega tudi zelo veliko prostovoljnega dela. V sklopu projekta je pri sami pripravi in promocijskih aktivnostih posameznih dogodkov tako sodelovalo več kot 100 prostovoljcev. Kljub navedenemu pa jim je uspelo na 4 mednarodne dogodke skupaj privabiti preko 5.000 obiskovalcev.

Kickboxing ima mnoge pozitivne učinke na telo in dušo

Glavni pozitivne lastnosti kickboxinga: razvijanje motoričnih sposobnosti (najboljše za otroke); izboljševanje koordinacije in gibljivosti; zboljševanje drže in stabilnosti (krepitev telesne sredice); izboljševanje ravnotežja; oblikovanje telesa in zmanjšanje odstotka maščobe; boljša pljučna in srčna kapaciteta; zmanjševanje tveganja nastanka srčnih obolenj; povišanje gostote kosti; izboljševanje koncentracije; povečevanje samozavesti; sprostitev.

Po zaključku raziskave in pogovorih s trenerji, so organizatorji ugotovili, da se je vsak izmed njih s kickboxingom začel ukvarjati iz različnih razlogov, vsem pa je ta šport pomagal, da so v življenju našli pravo pot. Kot glavne nefizične učinke zato izpostavljajo tudi učenje spoštovanja, discipline, trdega dela, vztrajnosti. Še posebej trenerji vadbo kickboxinga priporočajo staršem oziroma njihovim otrokom, saj lahko preko treninga sprostijo odvečno energijo, krepijo telo, hkrati pa se učijo spoštovanja do soborcev in trenerja, discipline in vztrajnosti.

fate02

pdf logoFATE (Fighting for Equal Access to Sports and Exercise)

sloado logo

Ne spreglejte

prijave registracija

01TopTen

Twitter KBZS

Mon May 06 09:45:40 +0000 2019

Fakulteta Za Šport razpisuje sklop predavanj splošnih vsebin. TEČAJ SPLOŠNIH VSEBIN JE OBVEZEN ZA VSE, KI PRIDOBIVA… https://t.co/SXTp4Wckb0
Follow KICKBOXING ZVEZA SLO on Twitter