bannerzgorajZagorje 01

Petek, 25 November 2016 18:18

Slovenski hat trick Zajca, Stanića in Potočnika na EP v Grčiji

ekipna

Na drugem delu evropskega prvenstva v kickboxingu za discipline point-fight, kick-light in full-contact slovenska reprezentanca priborila pet odličij.

Tilen Zajc, Stefan Stanić in Blaž Potočnik so svoje nastope okronali z naslovom evropskega prvaka, slovenski uspeh pa sta srebrom in bronom dopolnila še Sanel Ljutić in Melinda Ramadani.

Za slovensko reprezentanco je izjemen zadnji tekmovalni dan drugega dela evropskega prvenstva v kickboxingu, kjer so njeni člani v konkurenci 500 tekmovalcev iz 33 držav izborili tri naslove evropskega prvaka, ter po eno srebrno in eno bronasto medaljo.

V dopoldanskem delu finalni obračunov je v finalu kategorije do 74 kg v point-fightu slovenski niz otvoril Tilen Zajc, ki je s popolno dominacijo predčasno zaključil dvoboj z reprezentantom Irske Hong Ki Looijem.
22-letni Izlačan je dvoboj začel zadržano: »Nasprotnik je dokazal, da je zasluženo prišel v finale. V prvi rundi me je nekoliko presenetil s tehniko iz taekwondoja, pa tudi sam sem začel nekoliko v krču. V drugi rundi sem se uspel sprostit, uspel uveljavit svojo borbo, takšno kot znam in na koncu se je izšlo.«

Sodniško točkovanje se je ustavilo pri izidu 13:3, kar je pomenilo zmago za Tilna po točkovni razliki. Z enako točkovno razliko je Zajc v polfinalu ugnal tudi Italijana Farino, medtem ko je bil rezultat v njegovem četrtfinalnem dvoboju z Madžarom Veresem, sicer večkratnim evropskim in svetovnim prvakom, po prvem podaljšku 13:13. Tam je naš reprezentant slavil v boju na zlato točko. Srečna trinajstica? »Prej nisem bil niti pozoren na to, ampak očitno se ponavlja in če je za nekatere nesrečna, je zame očitno srečna…zanimivo!«

Slovensko štafeto je v drugi borbi popoldanskega dela finalnih obračunov prevzel Stefan Stanić. 22-letni Mirnčan je v finalu kategorije do 84 kg v kick-lightu vodstvo prevzel že v začetku dvoboja in ga kljub srditemu odporu Čeha Martina Viktorina ni izpustil vse do konca obračuna do zadnjega kančka moči v katerem je Stanić naposled slavil s soglasno sodniško odločitvijo s 3:0.

»Martin je izkušen borec in tehnično dobro podkovan. Bistven del strategije je bil, da že od začetka pritisnem nanj in mu ne dam prostore. Zadal mi je kar nekaj močnih udarcev in na srečo sem bil trudi sam dovolj čvrst, da sem te udarce prenesel. Ni bilo počitka, ni bilo izmikanja, ampak samo delo, delo, delo…vse tri runde,« svojo finalno predstavo povzema član novogoriškega Budokaija.

Slovenski hat trick na tem evropskem prvenstvu je v zadnji borbi današnjega sporeda dopolnil Blaž Potočnik, ki je v finalu kategorije nad 94 kg v kick-lightu popolnoma prevladal nad Madžarom Petrom Bayerjem.
»Po zmagi v polfinalnem obračunu s Poljakom Blawdziewiczem, kjer sem s finišem v zadnji rundi uspel prevesiti končni rezultat v svojo korist, sem danes šel v finale z dodatno mero samozavesti. Z našim reprezentančnim trenerjem Andrejem Sandetom sva zasnovala strategijo pritiska z zaprtim gardom in močnimi dolgimi nožnimi in ročnimi udarci. Na nasprotnika sem pritisnil že od samega začetka obračuna in počasi so mu začele pohajati moči,« razkriva trener v kranjskem klubu Črni panter. 30-letni Kranjčan se je na evropsko prvenstvo podal brez posebnih pričakovanj: »Prvenstvo sem vzel sem borbo po borbo in to, da je sedaj borb konec in da sem premagal vse kar je bilo za premagat je seveda odličen občutek…ne bi moglo biti bolje!«

Uspeh slovenske izbrane vrste je s srebrom v disciplini kick-light (do 63 kg) dopolnil Ljubljančan Sanel Ljutič, ki mu je danes do tega, da bi zapolnil slovenski poker naslovov evropski prvakov v boju s Poljakom Nizelewskim zmanjkala le točka. Slovenski komplet odličij pa je z bronom v isti disciplini, v kategoriji do 55 kg, zapolnila še Zagorjanka Melinda Ramadani.

»Tri zlate medalje, srebrna in bron je sanjski rezultat, ki je nad vsemi pričakovanji. Sploh po ne prav obetavnem začetku tega prvenstva s šestimi zaporednimi porazi. Vidi se, da izkušnja ni ohromila preostalih reprezentantov, ampak jih kvečjemu strnil v odločenosti, da gredo do konca, pri čemer se je izkazal tudi novinec v naših vrstah Blaž Potočnik. Slovenska reprezentanca v kickboxingu je dokazala, da ima veliko srce in danes sem res ponosen, da sem lahko del nje!« svoje vtise povzema selektor reprezentance Bojan Korošec.

»Pet odličij je več kot odličen rezultat, posebej ker imamo tri evropske prvake. Pohvaliti moram srčnost naših borcev in bork, prikazano znanje in pripravljenost, kar je pokazatelj dobrega dela v klubih, svoj doprinos pa se trudi dodati tudi Kickboxing zveza Slovenije,« zagotavlja predsednik Kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar.

Nepogrešljiv del evropskega prvenstva so bili tudi naši mednarodni sodniki Ivo Vodopivec, Milan Breg in Edi Štegar, ki so se ponovno izkazali s svojim strokovnim delom.

sloado logo

Ne spreglejte

17 Nov 2018 09:00 – 25 Nov 2018 22:00

prijave registracija

01TopTen

Twitter KBZS

Fri Oct 26 14:53:29 +0000 2018

Umrl je dr. PELEVIĆ predsednik @WAKO_Kickboxing https://t.co/tnnJBJ8QCO https://t.co/LNLuy9Fs3B
Follow KICKBOXING ZVEZA SLO on Twitter