bannerzgorajZagorje 01

Sobota, 29 Oktober 2016 15:12

Terdinova in Gazvoda evropska prvaka v light contactu

ZigaPecnikfb

Slovenska reprezentanca na evropskem prvenstvu v kickboxingu osvojila dve zlati in dve bronasti odličji v light-contactu.


Z zaključno slovesnostjo se je pravkar sklenilo člansko evropsko prvenstvo v kickboxingu za discipline light-contact, low-kick in K-1r, ki je bilo spričo negotovih varnostnih razmer prestavljeno v naš Maribor in združilo najboljše borce in borke iz 40 evropskih držav.


Vrhunec prvenstva je za slovensko izbrano vrsto predstavljal včerajšnji večerni gala finale, kjer sta nastopila oba naša finalista. Že v prvi borbi večera je nastopila Urša Terdin, ki se je v finalu kategorije do 70 kg v light-contactu soočila Hrvatico, šestkratno svetovno in petkratno evropsko prvakinjo Ano Znaor.


20-letna Terdinova šest starejši nasprotnici ni dovolila uveljaviti značilnega sloga borbe z nožnimi udarci in v sodniškem točkovanju vodila od začetka do konca dvoboja. Hrvatica se je sicer v drugi rundi nekajkrat nevarno približala, vendar je naša reprezentantka v zaključni tretji rundi zbrala dovolj moči, s čvrsto postavljenim gardom in kontrami z ročnimi direkti prevladala v dvoboju ter ni dopustila nikakršnega dvoma o dobitnici naslova evropske prvakinje.


»Že pred borbo sva se z mojim trenerjem Tomažem Barado dogovorila, da bova spremenila dosedanjo taktiko, Ani zaprla prostor za udarce z nogo in iskala priložnosti za protinapade z roko prek njene noge. Računala sem, da bo moja priložnost nastopila v tretji rundi, ko bo nasprotnica že utrujena. Ko sem videla, da sem povedla že v prvi rundi, me je povsem prevzelo vzdušje domače dvorane in se v bistvu še sama povsem ne zavedam, kaj se je odvijalo po tem. Zmaga ne bi morala biti slajša, saj sem z Znaorjevo doslej že trikrat izgubila na največjih tekmovanjih, tako da je prišla ob najboljšem možnem času in na najboljši možen način,« je svoje občutke po borbi strnila 20-letna študentka biopsihologije na koprskem Famnitu in nova evropska prvakinja v light-contactu do 70 kg Urša Terdin.

V drugem slovenskem gala finalu je nastopil evropski podprvak v light-contactu Nejc Gazvoda, ki si je novo priložnost naskoka na najvišjo stopničko priboril po suverenih zmagah s soglasnimi sodniškimi odločitvami s 3:0 nad turškim, hrvaškim in avstrijskim nasprotnikom. V finalu ga je čakal pravtako odličen Italijan Georgian Cimpeanu.

 

V sladu z napovedmi našega reprezentanta pred samo borbo, je bil dvoboj vseskozi izenačen, saj si nihče finalistov ni priboril večje prednosti. Gazvoda je v začetku borbe povedel, a ga je Cimpeanu kasneje ujel in v sodniškem točkovanju tudi prehitel. Do odločilnega preobrata je prišlo v zadnjih sekundah tretje runde, ko je Gazvoda Italijana najprej zadel s polkrožnim udarcem z nogo v glavo in bil uspešen tudi v zadnjem napadu finalnega obračuna.

»Nasprotnika sem vseskozi poskušal držati na distanci, ko sem nekajkrat popustil je to vsakič izkoristil in točke so se pričele nabirati v njegovo korist. V tretji rundi sem zato moral pritisniti in v zadnjih petnajstih sekundah šel na vse ali nič. Odločil sem se za udarec z nogo v glavo, ker prinaša dve točki in je dobro viden vsem sodnikom in na srečo uspel. V naslednjem napadu sem dodal še zadnjo točko, kar je bilo dovolj za zmago,« je potek borbe orisal novi evropski prvak v light-contactu do 69 kg Nejc Gazvoda.

Slavje družine Gazvoda je z bronom v light-contactu do 60 kg kronala tudi Nejčeva sestra Urška. Aktualna mladinska svetovna prvakinja je bila na svojem prvem prvenstvu v članskih vrstah po srčni in odlični borbi v polfinalu primorana priznati poraz kasnejši evropski prvakinji Poljakinji Paulini Jarzmik.

Urškin starejši brat Nejc sestrine borbe ni spremljal, saj se je pripravljal na svojo: »Sem pa slišal same pohvale o njenih predstavah na tem prvenstvu. Je odlična borka in že uspešnejša kot jaz v njenih letih.« 

 

Uspeh slovenske reprezentance je z drugim bronom, med člani do 63 kg, zaokrožil še en član mariborskega Hwaranga, Domen Kugl. Slovensko zbirko odličij so v light-contactu dopolnili tudi veterani. Simon Jan z naslovom evropskega veteranskega prvaka v kategoriji do 84 kg, medtem ko je bil v kategoriji nad 94 kg Dušan Kodrič srebrn.

 

»Rezultat reprezentance je nad pričakovanji, saj smo pred prvenstvo upali na en finale, na koncu pa dobili kar dva evropska prvaka. Čestitam vsem tekmovalcem za srčne predstave, posebej pa bi pohvalil oba naša tekmovalca v K-1r, Žigo Pečnika in Saša Klinca, ki sta ostala na pragu preboja med dobitnike odličij, pa vendar dokazala, da smo Slovenci konkurenčni evropski eliti  tudi v teh disciplinah. Pečnik je glede na svojo mladost in prikazan napredek v letošnjem letu zagotovo tekmovalec, od katerega si lahko še veliko obetamo v prihodnje,« je slovenske nastope na prvenstvu ocenil predsednik Kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar.

S tem pa letošnjih nastopov članov slovenske reprezentance v kickboxingu še zdaleč ni konec. Večino že prihodnji vikend čaka nastop na 33. Slovenia Open v Zagorju, ki je kickboxing turnir z najdaljšo tradicijo v Evropi.  Vodstvo reprezentance bo imelo v novembru tudi polne roke dela s pripravami na drugi del evropskega prvenstva za discipline point-fight, kick-light in full-contact, ki bo na sporedu že čez manj kot mesec dni v Grčiji. »Tudi tam imamo kandidate za odličja, in sicer prav v vseh treh disciplinah, še posebej pa smo, sodeč po letošnjih rezultatih na največjih tekmovanjih, močni v kick-lightu,« zagotavlja selektor kickboxing reprezentance Bojan Korošec.

sloado logo

Ne spreglejte

17 Nov 2018 09:00 – 25 Nov 2018 22:00

prijave registracija

01TopTen

Twitter KBZS

Fri Oct 26 14:53:29 +0000 2018

Umrl je dr. PELEVIĆ predsednik @WAKO_Kickboxing https://t.co/tnnJBJ8QCO https://t.co/LNLuy9Fs3B
Follow KICKBOXING ZVEZA SLO on Twitter