Minulo nedeljo se je v Slovenski Bistrici odvil še drugi redni licenčni trenerski seminar za leto 2019, ki ga je zaznamovala udeležba okrog 80 slušateljev.

»Seminar je uspel z rekordno udeležbo, tako da imamo za letošnje leto okrog 120 licenciranih trenerjev in vaditeljev, kar seveda zagotavlja strokovno delo v klubih in seveda napredek naših tekmovalcev,« ugotavlja predsednik KBZS Vladimir Sitar, »želel bi se zahvaliti predavateljem, ki so se izkazali kot kvalitetni, kar je bilo videti tudi po zanimanju v predavalnici in seveda tehnični komisiji za izpeljavo obeh licenčnih seminarjev.«

»Predavane teme drugega licenčnega seminarja so bile iste kot na prvem v Mengšu,« pojasnjuje predsednik tehnične komisije Andrej Vindiš, »to sicer ni običajna praksa, vendar smo se tokrat tako odločili tako zaradi zanimivosti tem kot tudi pozitivnih odzivov slušateljev in priporočila vodstva KBZS.«

V dopoldanskem delu licenčnega seminarja je dr. Maja Smrdu slušateljem postregla z odličnim predavanjem z naslovom Etika v športu. Temo o kateri je bilo v preteklih letih že govora, tokrat pa so bili predstavljeni še dodatni vidiki tega kompleksnega področja in praktični primeri aplikacije etike v situacije, ki smo jim priča v športnem udejstvovanju.

V nadaljevanju je generalni sekretar KBZS Ivo Vodopivec predstavil registracijo in prijavo tekmovalcev na portalu »kbzs.si«, selektor Bojan Korošec pa je spregovoril o odgovornosti klubskih trenerjev in komunikaciji z vodstvom reprezentance. Z aktualnim dogajanjem v KBZS in mednarodni zvezi WAKO je slušatelje seznanil predsednik KBZS Vladimir Sitar.

Letošnjo organizacijo državnega prvenstva je pojasnil predsednik tekmovalne komisije Emil Benko. V letu 2019 bomo tako imeli eno kolo državnega prvenstva za tatami discipline, eno kolo državnega prvenstva za ring discipline, eno pokalno tekmovanje. In decembrski gala Superpokal Slovenije.

V tem letu so predvideni tudi štirje ligaški turnirji nižjega ranga, ki bodo regionalnega značaja in bodo namenjeni otrokom do starostne kategorije starejši kadeti. Na teh turnirjih sodelovanje ne bo omejeno zgolj na point-fighting, temveč se bo tekmovalo tudi v nekontaktnih disciplinah e-kickboxing

in poligonu.

 

 

Popoldanski del licenčnega seminarja je pripadel Edvardu Kadiču, ki se je v predavanju z naslovom Komunikacija v športu z nizom praktičnih primerov posvetil neverbalni komunikaciji in slušateljem dal podlago za zavedanje tega kar se v praksi dogaja vsak dan v športnem pa tudi splošnem okolju.

»To je tisti dodatek, ki ga želimo dati našim trenerjev, ne samo tisto kar nujno potrebujejo za svoje delo, temveč tudi tisti plus, tisto jagodo na smetani,« pojasnjuje predsednik tehnične komisije KBZS Andrej Vindiš.

Po zaključenih obeh sklopih licenčnih seminarjev v tehnični komisiji KBZS pripravljajo tudi razpise za usposabljanje strokovnih delavcev v športu, namenjenih tistim ki šele pridobivajo naziv trenerjev.

Tako je v februarju ali marcu planiran razpis za trenerja C, konec aprila ali maja pa tudi za trenerja B, oboje seveda po programu potrjenem s strani ministrstva.

Zaenkrat ostaja še nedorečen razpis za pridobivanje naziva trenerja A, ki je najvišji trenerski razred, a v tehnični komisiji zagotavljajo, da bo v primeru zanimanja zagotovljena tudi ta možnost. 

»Pri našem delu nam je vseskozi pomembno, da najdemo pravo ravnotežje med tem kar predpisi od nas zahtevajo in tem kar si naši trenerji želijo,« zagotavlja Vindiš, »tako bomo vsem udeležencem seminarja poslali tudi spletno anketo s katero bomo ugotavljali s čim so naši trenerji zadovoljni, kje vidijo možnosti za izboljšanje in dopolnitev vsebin, kar nam bo olajšalo načrtovanje prihodnjih aktivnosti.«