Miran Fabjan, Sanel Ljutić, Rok Plahuta, Blaž Potočnik in Tilen Zajc zlati na svetovnem pokalu v Riminiju. Slovenija tretja najuspešnejša država.

Minuli vikend se je v italijanskem obmorskem letovišču Rimini odvil tradicionalni turnir Bestfighter, ki šteje v serijo tekmovanj za svetovni pokal združenja WAKO. V konkurenci 1816 tekmovalcev iz 40 držav so slovenski borci priborili kar pet članskih zlatih odličij.

V ringu je v absolutni kategoriji nad 91 kg v disciplini K-1 blestel Miran Fabjan. Braničan je v polfinalu z deljeno sodniško odločitvijo 2:1 ugnal odličnega Črnogorca Vujovića in nato slavil še v slovensko obarvanem finalu, kjer ga je čakal Ljubljančan Josip Poplašen, ki se je tja prebil s suvereno zmago s 3:0 nad Rusom Shatalovom.

Za paradno disciplino slovenske odprave se je ponovno izkazal kick-light, kjer so slavili ponovno odličen Sanel Ljutić (do 63 kg), Rok Plahuta (do 94 kg) in naš aktualni evropski prvak Blaž Potočnik (nad 94 kg).

V point-fightingu je v kategoriji do 74 kg na najvišji stopnički zmagovalnega odra slavil Tilen Zajc.

V Riminiju so se izkazali tudi naši mladi kickboxerji. V mladinskih so blesteli Tina Baloh (point-fighting, grand champion), Tadej Kolander (point-fighting, nad 94 kg), Luka Krel (light-contact, do 84 kg) in Nemanja Veljković (K-1, do 75 kg). Med starejšimi kadeti pa Klemen Strojanšek (light-contact, do 57 kg), Alisa Žagar Slemenšek (light-contact, do 60 kg) in Ali Botonjić (kick-light, do 52 kg). Ali je bil najboljši tudi med mlajšimi kadeti (point-fighting, nad 47 kg) in tako slavil ne samo v dveh različnih starostnih kategorijah, ampak tudi v dveh različnih tekmovalnih disciplinah. Za naše najmlajše je bila to zadnja tekmovanja preizkušnja pred septembrskim evropskim prvenstvom v makedonskem Skopju.S skupno kar štirinajstimi zlatimi odličji v vseh starostnih kategorijah se je Slovenija uvrstila na tretje mesto lestvice najuspešnejših držav turnirja in v konkurenci 40 držav zaostala zgolj za Italijo in Rusijo.

»Izjemno zahteven turnir je dal kvaliteto naših tekmovalcev in podal jasne okvire za sestavo reprezentance za kadetsko in mladinsko evropsko prvenstvo ter člansko svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu novembra v Budimpešti. Seveda pa nas do takrat čaka še mnogo dela, vključno z avgustovskimi pripravami v Izoli,« je svoje vtise strnil selektor Kickboxing zveze Slovenije Bojan Korošec, ki bo seznam potnikov na jesenska prvenstva objavil v prihodnjih dneh.

Slovenska odprava je bila v Riminiju deležna tudi posebnega priznanja organizatorja za dolgoletno uspešno sodelovanje na turnirju Bestfighter, ki ga je v imenu KBZS prevzel predsednik Vladimir Sitar.