Kickboxing zveza Slovenije druga najuspešnejša ekipa svetovnega pokala, Slovenija tretja med državami.

Na odprtem prvenstvu Madžarske, ki šteje v serijo tekmovanj za svetovni pokal združenja WAKO, so se v konkurenci 2692 tekmovalcev iz 38 držav izkazali tudi naši borci. Slovenska odprava se tako v domovino vrača s štirimi članskimi zlatimi odličji.

V disciplini light-contact je bil v kategoriji do 69 kg najboljši Mariborčan Nejc Gazvoda. Aktualni evropski prvak je tako na najboljši način potrdil vlogo favorita tudi na jesenskem svetovnem prvenstvu.

V isti disciplini je z zmago v kategoriji do 89 kg ponovno dokazal svojo kvaliteto in dobro pripravljenosti potrdil David Žibrat, sicer večkratni dobitnik odličij na največjih tekmovanjih.

V disciplini kick-light je v kategoriji do 69 kg iz najvišje stopničke slavil Petar Spasenić. Svetovni prvak v mladinski konkurenci je po letošnji osvojitvi naslova članskega državnega prvaka ponovno dokazal, da gre nanj računati za najvišja mesta tudi v članskih vrstah.

V isti disciplini je v najlažji kategoriji do 57 kg niz slovenskih ćlanskih uspehov v četverček zlatih odličij zaokrožil še Ljubljančan Jakob Šimnic.

 

Izjemni kadeti

Če na mladih svet stoji, potem ima slovenski kickboxing res dobre temelje za prihodnost. V mladinski konkurenci je v kategoriji do 84 kg v light-contactu slavil Luka Krel. V Budimpešti pa so se še posebej izkazali naši najmlajši. Ali Botonjič je tako v kadetskih vrstah v dveh različnih disciplinah slavil kar trikrat. Ljubljančan je bil med mlajšimi kadeti v kategoriji nad 47 kg najboljši tako v point-fightingu kot kick-lightu, za nameček pa v tej disciplini slavil še v kategoriji do 52 kg med starejšimi kadeti.

Podobno se je izkazala Tyra Barada, v point-fightingu najboljša med mlajšimi kadetinjami do 47 kg, med starejšimi kadetinjami pa v light-contactu do 46 kg. Z dvojno zmago se je proslavila tudi Maša Kenjalo, in sicer v light-contactu (do 65 in nad 65 kg). Kategorijo nižje (do 60 kg) je bila najboljša Larisa Žagar Slemenšek, med starejšimi kadeti do 52 kg pa Timotej Zavec, medtem ko je Patrik Šulek slavil v point-fightingu (starejši kadeti nad 69 kg).

S končnim izkupičkom 15 zlatih, 8 srebrnih in 18 bronastih odličij se je KIckboxing zveza Slovenije proslavila kot druga najuspešnejša ekipa svetovnega pokala, Slovenija pa kot tretja med državami.

»Hungarian Open je turnir najvišje ravni. O njegovi moči priča tako kvaliteta konkurence kot številčnost tekmovalcev. Pomenljiv je podatek, da je turnir letos potekal hkrati v kar dveh športnih dvoranah – ločeno za ring in tatami discipline. Spričo uspehov naših tekmovalcev in odlične organizacije lahko z veliko mero optimizma pričakujemo letošnje člansko svetovno prvenstvo, ki se bo novembra odvilo prav tu v Budimpešti,« je svoje vtise s tekmovanja strnil predsednik KBZS Vladimir Sitar.

V času trajanja svetovnega pokala v Budimpešti se je odvilo tudi zasedanje predsedstva svetovnega združenja WAKO, na katerem je bilo tudi uradno potrjeno, da bo letošnje svetovno člansko prvenstvo za vse discipline v Budimpešti, in sicer med 4. in 12. novembrom.

Medtem ko se odvijajo še zadnji postopki za priznanje našega športa s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, pa WAKO s približevanjem združenjema EUSA in FISU širi prepoznavnost kickboxinga tudi v univerzitetni športni sredini.