Slovenska kadetska in mladinska reprezentanca se iz svetovnega prvenstva v kickboxingu Jesolu vrača s kar šestimi naslovi svetovnih prvakov ter osmini srebrnimi in sedmimi bronastimi odličji. Na kadetskem in mladinskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Jesolu je sodelovalo kar 2319 tekmovalcev iz 65 držav, kar je največ doslej.

V mladinskih vrstah sta si naslov najboljšega na svetu priborila Velenjčan Dean Vukančić, ki je v fnalu kategorije do 79 kg v light-contactu bil s soglasno sodniško odločitvijo 3:0 boljši od Rusa Govorukhina in Zagorjanka Tina Baloh, ki je v finalu kategorije do 70 kg v point-fightingu z rezultatom 14:10 bila boljša od Britanke Hannah Weatherly.

Mladi slovenski kickboxerji so bili še uspešnejši v vrstah starejših kadetov, kjer so kraljevali v disciplini light-contact. Naslove svetovnih prvakov so si zagotovili Timotej Zavec v kategoriji do 57 kg, Tyra Barada v kategoriji do 46 kg, Larisa Žagar Slemenšek v kategoriji do 55 kg in Alisa Žagar Slemenšek v kategoriji do 60 kg.

Slovenski uspeh na kadetskem in mladinskem svetovnem prvenstvu so s srebrnimi odličji potrdili še Mia Jarc v K-1r, ki je Sloveniji priborila prvi ženski finale v tej ring disciplini, v point-fightingu Sebastjan Lazar (do 74 kg) in Tadej Kolander v (nad 94 kg) med mladinci ter Timotej Zavec (do 57 kg) Ali Botonjić (do 63 kg), Tyra Barada (do 46 kg) med starejšimi kadeti. V tej starostni kategoriji ta naslov svetovnega podprvaka dosegla še Luka Leskovar v kategoriji do 69 kg discipline light-contact in Ali Botonjić v kategoriji do 63 kg discipline kick-light.

 

Bronasta odličja so dosegli: med mlajšimi kadetinjami Alin Brdar, v point-fightingu nad 47 kg, med starejšimi kadeti v point-fightingu do 60 kg Alisa Žagar Slemenšek, v light-contactu Nik Jamšek Grobelnik in Luka Ornek Mikša v kategoriji do 42 kg ter Bian Nabernik in Maj Grunt Vidmar v kategoriji do 47 kg, med mladinci pa Domen Janušič v kick-lightu do 74 kg.

 

»Glede na številčno in kakovostno konkurenco smo upali na deset odličij in pet final, tako da smo pričakovanja več kot podvojili. S tem smo ponovno dokazali, da smo Slovenci velesila v kickboxingu, sploh če upoštevamo število prebivalcev pri nas in pri naši konkurenci.«, je pričakovanja pred prvenstvom strnil Vladimir Sitar, vodja reprezentance in predsednik Kickboxing zveze Slovenije in dodaja, »pohvaliti moram tudi sodelovanje strokovnega štaba reprezentance, ki je skozi celotno prvenstvo potekalo odlično, v zares vrhunskem vzdušju.«

 

 

»Številke tega prvenstva dokazujejo, da je kickboxing globalen šport, zato je 6 naslovov svetovnih prvakov, 21 odličij naših mladih borcev in bork in 12. mesto na lestvici uspešnosti med 65 državami res velik uspeh, še posebej če upoštevamo, da so na lestvici pred nami države, ki v ta šport vlagajo veliko več kot mi,« je uspeh slovenske mlade izbrane vrste povzel selektor Bojan Korošec, »za te dosežke so najbolj zaslužni v domačih klubih naših reprezentantov, kjer so pa pri svojem delu odvisni od posluha lokalnega okolja in občutka lokalnih oblasti za vlaganje v mlade. Trenutna generacija sicer kaže, da ima slovenski kickboxing dobre temelje za prihodnost, nekateri izmed mladih reprezentantov pa bodo že v kratkem zapolnili tudi članske vrste.«