Slovenska odprava na Austrian Classics v Innsbrucku, ki šteje v serijo turnirjev svetovnega pokala zveze WAKO, dosegla 40 odličij, od tega 14 zlatih.

Minuli vikend se je v Innsbrucku odvil turnir svetovnega pokala Austrian Classics, ki je letos združil kar 2.223 tekmovalcev iz 39 držav. V tej močni mednarodni konkurenci so izkazali tudi slovenski borci in borke, ki so v članski vrstah osvojili devet odličij, od tega tri zlata.

V light-contactu je v kategoriji do 84 kilogramov je z najvišje stopničke zmagovalnega odra slavil Luka Krel. Član velenjske Skale je lani na tem turnirju slavil še kot mladinec, letos pa je po prestopu v člansko konkurenco uvodoma s soglasno sodniško odločitvijo slavil s 3:0 proti reprezentantu BIH Edinu Vučelju in Nemcu Dominiku Hermannu, v četrtfinalu z 2:1 proti Italijanu Alanu Momu, v polfinalu z enakim izzidom proti Madžaru Antiju Rintanenu ter v finalu s 3:0 ugnal še enega Madžara Davida Szabo-Totha.

Disciplina kick-light že nekaj let velja za paradno disciplino slovenskega kickboxinga. V Innsbrucku sta se še posebej izkazala Jakob Šimnic in Petar Spasenić. Šimnic, sicer član ljubljanskega Geparda, je v kategoriji do 63 kg do finala nanizal serijo zmagovitih soglasnih sodniških odločitev z rezultatom 3:0. Uvodoma je premagal Madžara Alexandra Didenka, nato Italijana Francesca Rodo in še Ukrajinca Yevhena Minaieva, v finalu kategorije do 63 kilogramov v kick-lightu pa z deljenim sodniškim rezultatom 2:1 še drugega Madžara Adama Csorbo.

 

 

V isti disciplini se je kategorijo višje, v konkurenci do 69 kilogramov izkazal Petar Spasenić. Aktualni svetovni in evropski podprvak iz je bil v uvodnem kolu prost, nato v četrtfinalu slavil proti Čehu Lakubu Kodadu in v polfinalu proti Kuvajtčanu Abdulazizu Muradu. V finalu je bil njegov nasprotnik aktualni evropski prvak Ameer Asad iz Izraela. V ponovitvi finalnega obračuna jesenskega evropskega prvenstva v Bratislavi je bil tokrat boljši borec član novogoriškega Budokaia, ki je nasprotniku uspel vsiliti borbo z razdalje in slavil z deljeno sodniško odločitvijo 2:1.

Slovenski uspeh v innsbruški olimpijski dvorani so s šestimi bronastimi odličji dopolnili še Tilen Zajc (point-fighting do 74 kg), Jakob Šimnic (light-contact do 63 kg), Urša Terdin (light-contact do 70 kg), Jerneja Jenšterle in Staša Lipnik (obe light-contact nad 70 kg) ter Sašo Klinc (K-1r do 86 kg).

11 zlatih odličij kadetov in mladincev

Izjemne uspehe pa so nanizali tudi naši mladinci in kadeti. V mladinskih vrstah so končno turnirsko zmago slavil Sven Hojs (light-contact do 63 kg), Mark Antonij Perkovič (kick-light do 74 kg), Evan Apollonio (kick-light do 84 kg) in Janez Peršolja (K-1r do 63,5 kg).

V vrstah starejših kadetov sta dve zlati odličji slavila Tyra Barada, v point-fightingu in light-contactu v kategoriji do 46 kg, ter Luka Ornek Mikša v light-contactu in kick-lightu v kategoriji do 47 kg, z zlatom v light-contactu pa se iz Innsbrucka vračata še Filip Žak Glavnik v kategoriji do 63 kg in Nina Kitek v kategoriji do 55 kg.

»Gre za enega največjih turnirjev kickboxingu na svetu z odlično organizacijo, množičnostjo in kakovostjo borcev, ki je tudi eden od naših kriterijev pri sestavi reprezentance za evropsko in svetovno prvenstvo, zato ima vsako odličje še poseben lesk. V Kickboxing zvezi nas ob tem posebej veseli kakovosten napredek, ki so ga prikazali naši mlajši borci in borke,« je svoje vtise strnil predsednik KBZS Vladimir Sitar.