Slovenska kadetska in mladinska reprezentanca se iz evropskega prvenstva v kickboxingu, ki se je minuli vikend zaključilo v madžarskem Györu, vrača s kar sedmimi naslovi evropskih prvakov in prav tako sedmimi naslovi evropskih podprvakov ter štirimi bronastimi odličji.

Mlada slovenska reprezentanca v kickboxingu si je na evropskem prvenstvu, ki je bilo s skoraj 2.000 tekmovalci iz 42 držav največje doslej, tako priborila kar 18 odličij.

V mladinskih vrstah sta si naslov najboljšega na svetu priborila Ptujčan Patrik Šulek in Celjanka Larisa Žagar Slemenšek.

 

 

Šulek je v finalu kategorije do 84 kg v disciplini point-fighting z rezultatom 17 proti 11 prevladal nad Italijanom Marinom Salvom, v disciplini light-contact pa v svojem debiju v mladinskih vrstah Larisa Žagar Slemenšek, lani še svetovna prvakinja v vrstah starejših kadetinj, ki je v finalu kategorije do 60 kg v tesnem obračunu z 2:1 slavila proti Rusinji Angelini Legkodym.

 

 

V disciplini light-contact so reprezentančni uspeh z naslovi evropskih podprvakov dopolnili Žiga Zagoranski (do 57 kg), Timotej Zavec (do 63 kg) in Maša Kenjalo (do 65 kg), medtem ko je Sven Hojs (do 63 kg)  dodal še bron.

 

Mladi slovenski kickboxerji so bili še uspešnejši v vrstah starejših kadetov, kjer je Luka Ornek Mikša suvereno opravil s konkurenco in naslov evropskega prvaka slavil v kar dveh disciplinah, light-contactu in kick-lightu, obakrat v kategoriji do 47 kg.

 

 

Dve odličji je osvojila tudi Tyra Barada.

 

 

V konkurenci do 46 kg je naslovu evropske prvakinje v light-contactu kasneje dodala še srebro v point-fightingu.

Z naslovom in kar tremi odličji pa se iz Györa vrača Ali Botonjić, ki je v konkurenci do 63 kg novi evropski prvak v disciplini point-fighting, podprvak v kick-lightu in bronast v light-contactu.

 

 

Še peti naslov evropskega prvaka v kadetskih vrstah je prispeval Bian Nabernik ki je v finalu kategorije do 52 kg s 3:0 slavil proti Rusu Nikolaiu Kuzhakovu.

 

 

 

Še dve srebrni odličji na tem prvenstvu sta prispevala Tomi Sešlar v point-fightingu (do 47 kg) in Nina Kitek v light-contactu (do 52 kg), brona pa še Enej Šumljak v kick-lightu (do 63 kg) in Tilen Repina v point-fightingu (do 69 kg).

 

 

 

Slovenci smo imeli na evropskem prvenstvu v Györu tudi predstavnika v rigu, kjer sta med starejšimi mladinci v disciplini K-1 nastopila Janez Peršolja in Nik Arnšek. Oba se, navkljub letos že večkrat dokazani kakovosti, vključno z zmago na tekmi svetovnega pokala, po tesnem porazu žal nista prebila med dobitnike odličij.

Na evropskem prvenstvu za kadete in mladince so se izkazali tudi sodniki Ivo Vodopivec, Edvard Štegar in Bojan Homovec, ki ji je bilo zaupanje tudi sojenje finalnih obračunov.

 

 

 

»Številke tega prvenstva dokazujejo, da je kickboxing globalen šport, ki ga od lanskega novembra priznava tudi Mednarodni olimpijski komite, zato je po 7 naslovov evropskega prvaka in podprvaka ter ber kar 18 odličij izjemen rezultat«, je uspeh na evropskem prvenstvu za kadete in mladince strnil Vladimir Sitar, vodja reprezentance in predsednik Kickboxing zveze Slovenije in dodal, »gre za krono sezone, v kateri smo v KBZS našim reprezentantom omogočili spomladanske prve skupne priprave na Barada kampu na Rogli, udeležbo na tekmovanjih svetovnega pokala, zaključnih pripravah na KBZS kampu v Izoli in tudi pomagali pri nabavi tekmovalen opreme. Program se je, ob sodelovanju klubov, seveda, izkazal za uspešnega.«

»Uspeh na tem evropskem prvenstvu potrjuje dejstvo, da imamo v našim vrstah kakovost, saj so tudi tisti naši reprezentanti, ki se niso prebili med dobitnike odličij, borbe izgubljali z minimalno razliko proti kasnejšim nosilcem odličij,« je moč slovenske mlade izbrane vrste ocenil selektor Bojan Korošec, »ob tem moram tudi poudariti, da so številni naši mladinci, ki so se prebili do finala tega evropskega prvenstva novinci v tej starostni kategoriji in so se borili proti izkušenejšimi in starejšimi nasprotniki, zato se, ob nadaljnjem zavzetem delu, ni bati za prihodnost slovenskega kickboxinga.«