Revija desetih dvobojev v ringu mariborske dvorane Tabor Sloveniji prinesla zgodovinska prva naslova profesionalnega svetovnega prvaka full-contactu Gregorja Stračanka in evropskega prvaka Žige Pečnika.

Več kot 1200 gledalcev v mariborski Dvorani Tabor je bilo minuli vikend priča največji slovenski reviji profesionalnih dvobojev v ringu doslej. In imeli so kaj videti! 10 izvrstnih dvobojev, 8 zmag slovenskih borcev, 5 predčasnih prekinitev in naslova svetovnega in evropskega WAKO PRO prvaka.

Vrhunec večera je bil obračun za naslov svetovnega profesionalnega prvaka v full-contactu med Gregorjem Stračankom in aktualnim nosilcem pasu WAKO PRO svetovnega prvaka v kategoriji do 71,800 kg, Francozom Fredericom Ficetom, ki pa ni trajal vseh predvidenih dvanajst rund. Stračanek je bil že od  prve runde aktivnejši borec, narekoval je silovit tempo in Francozove napade večkrat uspešno presekal s kombinacijo ročnih direktov. Ficet je Gregorju v klinču sicer nekajkrat zapretil s serijo uppercutov, a je naš izzivalec dvoboj vse bolj obračal v svojo korist.

Že v šesti rundi se je zdelo, da je ob glasni podpori publike s tribun le še en natančno zadan udarec od predčasnega zaključka dvoboja, glasna publika je že nestrpno pričakovala ta odločilni udarec in štetje glavnega sodnika Iva Vodopivca, a je francoskega prvaka rešil zvonec.

V sedmi rundi je ljubljenec domačega občinstva nadaljeval z napadom, tako da je Ficet že med naslednjim odmorom ugotovil, da ne zmore nadaljevati dvoboja in veliko slavje v Dvorani Tabor ob zgodovinskem prvem slovenskem naslov WAKO PRO svetovnega prvaka v full-contactu se je lahko pričelo. 

“Že v prvi rundi sem začutil, da imam moč za zmago, da imam to energijo, ki jo dvorana daje. Bil sem pripravljen na 12 rund, čutil sem, da sem močnejši, predvsem v ročnih tehnikah, kar sem potem forsiral in delal celotno borbo,” je o borbi povedal novi WAKO PRO svetovni profesionalni prvak v full-contactu v kategoriji do 71,800 kg Gregor Stračanek

Kljub dominaciji svojega varovanca pa brez skrbi ni bil Gregorjev trener Tomaž Barada: »Gregor si je med pripravami poškodoval arkado, zato sem bil med serijami aperkatov Francoza v skrbeh, da bi se rana odprla in bi lahko, kljub dominaciji v ringu, izgubili ta dvoboj. Sicer pa sem v šesti rundi videlda je to-to in sem Gregorju rekel naj da še en čisti udarec za predčasen zaključek. Vedel sem, da borba ne bo tekla do konca.«

 

 

Žiga Pečnik je kot najuspešnejši slovenski borec v K1 je naslovu amaterskega svetovnega podprvaka v svojem petem profesionalnem dvoboju dodal še naslov WAKO PRO evropskega profesionalnega prvaka v kategoriji do 78,100 kg. Njegov dvoboj z nosilcem naslova, Milanom Babićem iz BIH, je bil že od samega začetka enostranski obračun.

23-letni Rušan je proti sovrstniku iz mesteca Gadsko na jugu BIH krenil odločno že od prvih sekund dvoboja. Pečnik je Babiću zaprl prostor v ringu, ga stisnil na vrvi ringa in ta Babiću ni dovolil razvoja nožnih kombinacij. Silovite serije krošejev so pričele puščati sledi in v drugi rundi so se nosilcu pasu že vidno šibile noge, tako da je že že po tej rundi predal borbo.

»Občutki so enkratni, hvala vsem, ki so me prišli podpret! Navijanje je bilo res super«, je bil po borbi hvaležen novopečeni evropski profesinalni prvak v K-1, »predaja že po drugi rundi me je presenetila, saj sem pričakoval, da bo zdržal še rundo ali dve.«

 

 

V predborbah smo videli še 8 slovenskih nastopov in 6 zmag domačega modrega kota ringa.

 

 

Žal se eden vrhuncev večera ni izšel po željah mednarodno najbolj prepoznavnega slovenskega K1 borca Sama Petjeta, ki je po odločnem začetku obračuna v K-1 do 71 kg s Srbom Slobodanom Mijajlovićem že v prvi rundi utrpel KO z nožnim polkrožnim udarcem v glavo zaradi katerega je mariborsko dvorano tabor zapustil na nosilih.

Presenečenja ni dovolil David Žibrat, ki je v full-contactu do 91 kg proti nevarnemu Srbu Milošu Jankoviću bil boljši v vseh elementih borbe in slavil s soglasno sodniško odločitvijo 3:0.

V isti kategoriji in disciplini je z enakim rezultatom slavil tudi domačim Paul Kop, ki je bil v treh rundah silovitega obračuna boljši od Ukrajinca Oleksandra Dzhafarova.

V svojem profesionalnem debiju je slavil tudi Žan Podboršek, ki je v kategoriji do 71 kg discipline K-1 s taktično borbo s 3:0 slavil proti Srbu Dušanu Radoviću.

V obračunu s Srbom Miroslavom Mazićem je v full-contactu do 63,5 kg s TKO v 3. rundi slavil Aleks Stračanek, ki v prvo rundo krenil nekoliko zadržano, kasneje pa stopnjeval tempo za popolno prevlado.    

V K-1 smo v kategoriji do 60 kg videli šov Janeza Peršolje, ki je prikazal vrhunsko tehnično znanje in popolno dominacijo za soglasno sodniško odločitev s  3:0 proti aktualnemu svetovnemu podprvaku, Srbu Ivanu Hlapoviću.

Prva borba večera in prva borba v full-contactu (do 86 kg) se ni izšla po pričakovanjih domačega predstavnika Igorja Kuzmanoviča, ki je s KO izgubil proti Srbu Milošu Đukiću.

»Za nami je 10 vrhunskih obračunov, 8 slovenskih zmag in osvojena zgodovinska prva naslova svetovnega profesionalnega prvaka v full-contactu Gregorja Stračanka in evropskega profesionalnega prvaka v K-1 Žige Pečnika, tako da sem iz tega vidika zagotovo zelo zadovoljen,« je svoje vtise strnil organizator dogodka Tomaž Barada, »pričakoval sem sicer nekoliko večjo udeležbo gledalcev, dejstvo pa je, da smo morali vrniti borilne veščine v Maribor, saj že dve leti nismo imeli takšne prireditve. Verjamem pa, da bodo tisti, ki so danes bili tukaj z velikim veseljem ponovno prišli in pripeljali tudi ostale,  tako da bomo v bodoče imeli dvorano takšno kot mora biti.«

»Za nami je odlično izpeljan dogodek. Lahko rečem, da še nikoli nisem videl toliko kvalitetnih borb enakopravnih nasprotnikov. Pokazali smo, da Slovenci imamo kvaliteto tudi v ring disciplinah in ne samo na tatamiju, kjer se redno uvrščamo med najboljše na svetu. Nad tem kar smo danes prikazani so bili navdušeni tudi gostujoči trenerji iz Srbije in BiH,« zagotavlja predsednik KBZS Vladimir Sitar.