Minuli vikend se je v italijanskem Riminiju odvil 24. Bestfighter, še zadnji letošnji veliki turnir svetovne serije združenja WAKO, ki je letos združil 2.760 tekmovalcev iz 42 držav in slovenskim borkam in borcem prinesel kar 47 odličij.

V članskih vrstah je slovenske nastope zaznamoval Blaž Potočnik. Aktualni svetovni in evropski prvak je tudi po povratku po nekajmesečni odsotnosti zaradi poškodbo ponovno dokazal, da je nesporni vladar absolutne kategorije v disciplini kick-light in vse dvoboje zaključil predčasno. Vključno s polfinalom, kjer je že v prvi rundi zlomil odpor Italijana Marca Cavideruccija in finalom, kjer je sredi druge runde k predaji primoral sicer čvrstega in odličnega Ukrajinca Romana Shcherbatuka. Slovensko slavje v tej kategoriji (nad 94 kg) je z bronom dopolnil še Peter Vrčon.

Na dobri poti k končnemu zmagoslavju na Bestfighterju je bil tudi aktualni WAKO PRO evropski prvak v K-1 do 81 kg Žiga Pečnik, ki je v četrtfinalu s KO premagal Poljaka Dominika Kaleto, v polfinalu s silovito predstavo s soglasno sodniško odločitvijo strl močnega Rusa Vladimirja Tyurina ter se v finalu proti še enemu Rusu, Alekesiu Kucherenku, izkazal za močnejšega borca in v drugi rundi prevzel napadalno pobudo, ko je poškodbi očesne veke Žigin trener Andrej Sande v skrbi za zdravje svojega varovanca predal borbo.

 

Še drugo člansko srebro za slovensko odpravo je prispeval Alen Preložnik, ki ga je pot do finala v point-fightingu v kategoriji do 57 kg vodila prek zmag proti Bolgaru Georgijevu, Italijanu Bellemu, Avstrijcu Judemu, v finalu pa je naposled slavil odlični Bolgar Borislav Radulov.

K uspehu slovenske članske vrste so z bronastimi odličji prispevali še Timi Frangež v low-kicku do 75 kg, v K-1 Jernej Spudič (do 71 kg) in Aleš Golob (do 75 kg), v full-contactu pa v kategoriji do 67 Urh Črnivšek, ki je po napredovanju proti italijanskemu nasprotniku v polfinalnem obračunu proti aktualnemu evropskemu podprvaku, Norvežanu Kianu Golpira, po porvi rundi celo prevzel vodstvo, a naposled bil na svojem prvem velikem tekmovanju po sodniškem točkovanju zaostal za izkušenejšemu nasprotniku.

V mladinskih vrstah je v ringu dominiral Janez Peršolja, ki je v skoraj povsem slovensko obarvani kategoriji v K-1 do 63,5 kg dokazal, da se tudi po prehodu v višjo kategorijo tam počuti odlično. V polfinalu je s 3:0 slavil proti čvrstemu Jaši Mahniču, v finalu pa, pravtako s soglasno sodniško odločitvijo, sklenil še klubsko revanšo proti Francozu Salmiju Abou-Bakru, ki je v polfinalu ugnal Janezovega klubskega tovariša iz KTB Krško Nika Arnška.

Slovenske mladinske nastope sta na tatamiju zaznamovala Larisa Žagar Slemenšek in Mark Antonij Perkovič. Larisa, lani še svetovna prvakinja v light-contactu v vrstah starejših kadetinj, je v svojem krstnem letu nastopov v mladinski konkurenci v Riminiju slavila kar dvakrat. V soboto je v kategoriji do 60 kg discipline point-fighting uvodoma z rezultatom 12:9 ugnala Italijanko, nato z 11:6 Nemko, v polfinalu z 8:6 Avstrijko in v finalu tesno z 11:10 še Rusinjo Dario Nefedovo.

Enako uspešna je bila tudi v nedeljo v disciplini light-contact, kjer je najprej s soglasno sodniško odločitvijo 3:0 najprej slavil proti Italijanki in Nemki, v finalu pa z 2:1 še proti Italijanki Eleni Tombini.

 

V nedeljo je v disciplini kick-light kar dvakrat slavil Mark Antonij Perkovič. Najprej je s serijo soglasnih sodniških odločitev proti italijanskemu in bolgarskemu nasprotniku ter v finalu še proti drugemu Italijanu Mattii Palumbo de Vivo osvojil kategorijo do 74 kg, nato pa z uvodnima zmagama proti dvema italijanskima nasprotnikoma in zmago v finalu z 2:1 proti klubskemu tovarišu iz Kickboxing kluba Koper Luki Vraneku slavil tudi v kategoriji do 79 kg.

»Letošnjo udeležbo na turnirju Bestfighter je sicer zaznamovala odsotnost zaradi študijskih obveznosti, mature ali poškodb kar nekaj članov slovenske izbrane, ki se redno uvrščajo med nosilce odličij na največjih tekmovanjih. Smo pa zato toliko bolj veseli pojava nekaterih novih imen, ki kažejo, da lahko v prihodnje računamo tudi nanje. Posebej pa smo ponosni tudi nad izkazano številčnostjo in kakovostjo predstav slovenskih predstavnikov v ringu ter seveda nad tem, da smo Slovenci v Riminiju osvojili odličja v prav vseh borbenih tekmovalnih disciplinah,« je svoje vtise strnil predsednik KBZS Vladimir Sitar.