Najboljši slovenski kickboxerji so se minuli vikend merili s konkurenco 2.476 bork in borcev iz 32 držav v italijanskem Riminiju na turnirju Bestfighter, kjer se je v članskih vrstah kot zmagovalec absolutne kategorije discipline kick-light izkazal Blaž Potočnik. Izjemno uspešni so bili tudi slovenski mladinci in kadeti, Slovenija tretja najuspešnejša država turnirja.

Aktualni svetovni in evropski prvak Blaž Potočnik tudi v finalu kategorije nad 94 kg discipline kick-light ni dopustil dvomov o končnem zmagovalcu. V obračunu z Italijanom Davidom Baccijem je narekoval silovit tempo že od samega začetka dvoboja, ki ga je v svojo korist sklenil v drugi rundi zaradi absolutne premoči.

Z zmago na turnirju Bestfighter, ki s skoraj 2.500 tekmovalci sodi med tri največje turnirje na svetu in je del točkovanja za svetovni pokal WAKO World Series, je ta kranjski orjak na najboljši možen način potrdil kandidaturo za še drugi zaporedni evropski naslov na prvenstvu, ki bo na sporedu sredi oktobra v slovaški Bratislavi.

Disciplina kick-light je bila tudi sicer najuspešnejša disciplina slovenske članske vrste, saj so odličja osvojili še Jakob Šimnic, srebrn do 57 kg in bronast do 63 kg, Petar Spasenić, bronast do 69 kg, Mitja Šumljak, srebrn do 89 kg in do 94 kg ter Edi Jerman, ki je bil v kategoriji do 89 kg bronast.

V članskih vrstah so se izkazali še Alen Bračko, ki je bil bronast v kategoriji do 63 kg v disciplini light-contact, v disciplini point-fighting pa Tina Baloh s srebrom v konkurenci do 70 kg in Admir Sinanbegovič, srebrn v absolutni kategoriji nad 94 kg in bronast do 94 kg.

Slovenci odlični tudi v ringu. Medtem ko smo Slovenci že tradicionalno med najuspešnejšimi ekipami v tatami disciplinah, v zadnjem času dokazujemo, da imamo vse močnejše zaledje borcev, ki so konkurenčni tudi na najvišji tekmovalni ravni v ring disciplinah. Na svetovnem pokalu Bestfighter so se tako z bronom izkazali Aleks Stračanek v disciplini full-contact v kategoriji do 63,5 kg, Timi Frangež v disciplini low-kick in Timi Spasojevič v disciplini K-1, oba v kategoriji do 75 kg.

»Za nami je še izjemno uspešen turnir svetovnega pokala, kjer smo se Slovenci ponovno izkazali kot ena najuspešnejših ekip, kljub temu, da smo v članskih vrstah, tako v ringu kot v tatami disciplinah, pogrešali nekaj naših kandidatov za najvišja mesta tekmovalnih stopničk. Posebej, bi pohvalil tudi fante v ring disciplinah, ki so ponovno dokazali, da smo Slovenci tudi tam konkurenčni najboljšim. Seveda pa moram izpostaviti izjemno uspešne nastope naših kadetov in mladincev, ki so v močni konkurenci dokazali, da si lahko veliko obetamo od septembrskega svetovnega prvenstva,« je svoje vtise strnil predsednik Kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar.

Selektor Bojan Korošec je na turnirju posebej skrbno spremljal nastope kadetov in mladincev, za katere je bil Rimini generalka pred svetovnim prvenstvom, ki bo na sporedu sredi septembra v prav tako italijanskem Jesolu. V izjemno številčni in močni konkurenci so se oboji izkazali.

V mladinskih vrstah so iz najvišje stopničke zmagovalnega odra slavili: Tina Baloh, point-fighting do 70 kg, Luka Krel, light-contact do 84 kg, v disciplini kick-light pa Kristina Momčilov (do 55 kg) in Mark Antonij Perkovič (do 69 kg).

Še uspešnejši so bili kadeti, kjer so v point-fightingu slavili, med mlajšimi kadeti, Tilen Repina in Alin Brdar (oba nad 47 kg), med starejšimi kadeti pa Luka Ornek Mikša (do 42 kg) in Lara Vuzem Vajda (do 60 kg), v disciplini light-contact ponovno Luka Ornek Mikša (do 42 kg), Timotej Zavec (do 57 kg), Larisa Žagar Slemenšek (do 55 kg) in Alisa Žagar Slemenšek (do 60 kg) ter Maša Kenjalo do 65 in nad 65 kg, medtem ko je v disciplini kick-light pokal najboljšega v kategoriji do 63 kg osvojil Ali Botonjič.

K slovenski beri odličij je s srčno predstavo v polfinalu veteranske kategorije nad 79 kg v disciplini light-contact bron dodal še Dušan Kodrič.

Slovenija je s šestnajstimi zlatimi odličji zasedla tretje mesto na lestvici najuspešnejših držav turnirja, pri čemer je zaostala le za domačinko Italijo in Rusijo ter prehitela Francijo.

Seznam slovenskih dobitnikov odličij na tekmovanju Bestfighter 2018 – PF