Na evropskem prvenstvu v kickboxingu za discipline kick-light, low-kick in K-1r v slovaški Bratislavi, se je v konkurenci 493 borcev iz 35 držav izkazala tudi šestčlanska slovenska izbrana vrsta, ki se vrača s tremi odličji, od tega z dvema naslovoma evropskih prvakov.

K odličnemu uspehu in naslovoma evropskih prvakov slovenske reprezentance sta prispevala Stefan Stanić in Blaž Potočnik. Oba prvaka sta v Bratislavi že drugič zaporedoma potrdila naslov najboljšega v Evropi v disciplini kick-light, Stanić v kategoriji do 84 kg, Potočnik pa nad 94 kg. Odlično tretje mesto je osvojil Petar Spasenić.

Stanića je pot do finala tlakoval s suverenima zmagama s soglasno sodniško odločitvijo s 3:0, najprej proti domačinu Michalu Striciku in nato, v polfinalu, še proti Italijanu Rubenu Borellu. Branilca evropskega naslova je v finalu kategorije do 84 kg v disciplini kick-light čakal obračun z aktualnim svetovnim prvakom, Hrvatom Matejem Lebom, v dvoboju, ki so ga zaradi pričakovane atraktivnosti organizatorji uvrstili na poseben večerni gala spored.

Blaž Potočnik je svoj zmagovit pohod začel tretji tekmovalni dan, ko je s suverenim nastopom in točkovno premočjo premagal Poljaka Patryka Proszeja. V polfinalni obračunu je kranjskemu krpanu prinesel borbo z Madžarom Adamom Vido, ki ni zdržal Blaževega tempa in je bil primoran v tretji rundi predati borbo in s tem zgotovil Potočniku finale v absolutni kategoriji. Tam se je moral Blaž spopasti še s Turkom Akinom Abdullahom Cemom in s tem suvereno borbo zaključil predčasno v 2. rundi in osvojil naslov evropskega prvaka.

Svoje prvo člansko evropsko prvenstvo je v kategoriji do 69 kg odlično začel aktualni svetovni članski podprvak Petar Spasenić. V osmini in četrtini finala ne Francoz Vito-Lorenzo Bonio, ne Grk Emmanouil Pissaris nista imela pravih možnosti proti 20-letnemu članu novogoriškega Budokaia, ki je obema uspešno vsilil borbo z razdalje, polnil sodniško statistiko z nožnimi udarci in obakrat suvereno slavil z izidom 3:0. Žal pa se po takšnih načrtih ni izteklo v polfinalu, kjer je Izraelec Ameer Asad slovenskemu reprezentantu uspel vsiliti borbo v klinču in slavil z deljenim sodniškim izidom 2:1, s čimer je Petar po lanskem svetovnem srebru letos osvojil še evropski bron.

Uspešni so bili tudi fantje v ringu, kjer se je novinec v slovenski izbrani vrsti Timi Spasojević, v ringu v disciplini K-1r pomeril z izkušenim Slovakom Pavlom Garajevom. Po začetnem vodstvu domačina je Spasojevič skozi vse tri runde stopnjeval tempo, pritiskal s serijami ročnih kombinacij, na koncu slavil s soglasno sodniško odločitvijo 3:0 ter se tako prebil v četrtfinale kategorije do 75 kg. Takoj za njim se je v isti disciplini predstavil še Žiga Pečnik, aktualni svetovni podprvak v kategoriji do 75 kg, ki je dokazal suverenost tudi v konkurenci do 81 kg, kjer je turškega nasprotnika Taylana Ayverdija najprej spravil na vrvi ringa s serijo krepkih ročnih udarcev, v drugi rundi dodal še kombinacije z zaključkom s kolenom in nožnim udarcem iz obrata ter Ayvedija dvakrat poslal na pod. Ob začetku tretje runde Turek ni bil sposoben nadaljevati dvoboja, s čimer si je Pečnik priboril četrtfianlni nastop. V ringu je bil uspešen tudi Timi Frangež z 2:1 v disciplini low-kick (-75kg), kjer je strl in premagal nasprotnika iz Azerbajdžana in se tako prebil v četrtfinale. Vsi naši odlični borci v ringu, so svoje nastope zaključili tik pod stopničkami in s tem z vso resnostjo potrdili, da slovenska izbrana vrsta spada v sam vrh kickboxin ring disciplin.

To potrjuje tudi predsednik kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar in nadaljuje: »Na evropskem prvenstvu smo imeli maloštevilno a izjemno kakovostno ekipo, saj so izmed šestih izbranih reprezentantov kar trije osvojili odličja, pa tudi preostali reprezentanti so se izkazali z izjemnimi zmagami. Manjka samo še tista pika na i – odličje v ringu, ki pa so ga fantje izgubili le za nekaj točk. Pohvaliti pa vsekakor velja vzdušje v reprezentanci, ki je od prvega dneva dihala kot eden in seveda strokovno delo selektorja Bojana Korošca, trenerja Andreja Sandeta in seveda reprezentančnega fizioterapevta Blaža Kolarja«.

»Želel bi čestitati vsem našim nosilcem odličij in tudi ostalim borcem za izvrstne predstave na tem prvenstvu, kjer smo ponovno dokazala, da tudi slovenski kickboxing sodi v sam svetovni vrh. Posebej me veseli konstantnost v kakovosti predstav naših fantov, ki so plod vztrajnega dela, ki si zasluži več priznanja in podpore tudi na lokalni ravni, sploh glede omogočanja pogojev za delo njihovih klubov,« je svoje vtise iz prvega dela letošnjega evropskega prvenstva v kickboxingu strnil selektor slovenske reprezentance, Bojan Korošec.

S tem pa letošnjih nastopov primorskih članov slovenske kickboxing reprezentance še ni konec, saj se bo že od 17. do 25. novembra v Mariboru odvijal drugi del evropskega prvenstva za discipline point-fighting, light-contact in full-contact.