Slovenska reprezentanca v kickboxingu se iz članskega svetovnega prvenstva v Sarajevu za discipline light-contact, low-kick in K-1 vrača s petimi odličji; z dvema zlatima, enim srebrnim in dvema bronastima odličjema. Vsa je osvojila v disciplini light-contact

David Žibrat se je v kategoriji do 89 kg med dobitnike odličij uvrstil z zmago proti Hrvatu Andreju Gudacu, v polfinalu je z deljeno sodniško odločitvijo z 2:1 ugnal Nemca Oliverja Seegerja in nato v finalu s soglasno sodniško odločitvijo s 3:0 ni pustil dvoma o novem svetovnem prvaku v borbi proti Italijanu Domenicu Pappaceni.

30-letnik iz Mote pri Ljutomeru je sicer večkratni dobitnik bronastih in srebrnih odličij na evropskih in svetovnih prvenstvih, a je tokrat – po tem, ko so mu na prejšnjem svetovnem in evropskem prvenstvu pot do najžlahtnejšega odličja zaprle poškodbe – iz najvišje stopničke zmagovalnega odra slavil prvič.

 

 

Nasprotno pa je Staša Lipnik naslov svetovne prvakinje osvojila že v svojem prvem nastopu za člansko izbrano vrsto. 27-letna Velenjčanka je pot do naslova prvakinje v absolutni kategoriji nad 70 kg v tlakovala z zmagami proti Turkinji Gamze Ozdemir z 2:1, v polfinalu s 3:0 premagala aktualno evropsko prvakinjo Nizozemko Nino Meppleder in v finalu s soglasno sodniško s 3:0 premagala še Nemko Janin Steinert.

 

V Sarajevu je na zmagovalnem odru slavil tudi Velenjčan Luka Krel. 19-letnik je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu nanizal tri zmage s soglasno sodniško odločitvijo 3:0, v finalu kategorije do 84 kg pa izgubil z aktualnim evropskim prvakom Nemcem Al-Aminom Rmadanom.

 

Bronasti odličji na svetovnem prvenstvu v Sarajevu sta osvojila Urša Terdin v kategoriji do 70 kg in Simon Jan med veterani do 84 kg.

V sarajevski olimpijski dvorani Zetra se je minuli teden 16 slovenskih reprezentantov merilo s konkurenco okrog 800 borcev in bork iz 58 držav sveta, kar je najštevilčnejše prvenstvo mednarodne organizacije WAKO doslej. Slovenci smo tam imeli tudi 5 predstavnikov v obeh ring disciplinah, ki so izkazali z zmagami, pa vendar obstali na pragu preboja med dobitnike odličij.

»Za nami je odlično prvenstvo, kjer so v slovenski reprezentanci po odličjih posegli tako naši izkušeni člani kot novinci v izbrani vrsti. Žal je pot do odličij ob tako številčni in kakovostni zasedbi sila težka, pogosto odločata tudi dnevna forma in sreča, ki pa nista bili na strani nekaterih naših reprezentantov od katerih smo vajeni poseganja po najvišjih mestih. Tukaj bi posebej omenil tudi naše predstavnike v ringu, ki so se izkazali z zmagami in dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi a na koncu ostali brez odličij. Timi Frangež je tako v četrtfinalu doživel tesen poraz s Kazahstancem, ki je kasneje postal svetovni prvak. Vsekakor pa gre pohvaliti samo delovanje reprezentance kot tudi vzdušje v njej, ki je cel teden dihala kot eno, tako tekmovalci kot strokovni sodelavci, kar je seveda tudi botrovalo k takšnemu uspehu,« je svoje vtise strnil Vladimir Sitar, predsednik Kickboxing zveze Slovenije.

 

Na članskem svetovnem prvenstvu v Sarajevu sta sodelovala tudi Slovenska mednarodna sodnika Ivo Vodopivec in Milan Breg, ki sta se ponovno izkazala s svojo strokovnostjo in sta bila izbrana v peščico sodnikov, ki so sodili tudi najzahtevnejše finalne obračune prvenstva.

Drugi del svetovnega prvenstva v kickboxingu za discipline point-fighting, kick-light in full-contact bo na sporedu od 23. novembra do 1. decembra v turški Antalyji, kjer bodo med kandidati za najvišja mesta ponovno tudi slovenski borci, na čelu z aktualnima svetovnima prvakoma Tilnom Zajcem in Blažem Potočnikom.