Slovenska članska reprezentanca v kickboxingu se iz svetovnega prvenstva v kickboxingu za discipline point-fighting, kick-light in full-contact, ki se je minuli teden odvilo v turški Antalyi, vrača z dvema naslovoma svetovnih prvakov in enim bronastim odličjem.

Naslov najboljše na svetu v point-fightingu do 70 kg si je priborila Tina Baloh potem ko je v finalu z rezultatom 8:7 premagala Italijanko Domenico Angelino. Finalni obračun je bolje začela Italijanka in povedla, vendar si je v nadaljevanju Tina zagotovila prednost, ki je Italijanka v zadnji minuti ni več uspela nadoknaditi, tako da je slavje pripadlo naši borki.

Tina je svojo kandidaturo za sam svetovni vrh potrdila v polfinalu, kjer je premagala prvo favoritinjo tekmovanja, Madžarko Henrietto Nagy: »Henrietta je večkratna evropska in svetovna prvakinja, ki mi jo je doslej na turnirjih še ni uspelo premagati, začela sem s tremo, poskušala ostati mirna in po borbi bila bolj vesela te zmage kot priborjenega finala. Vedela sem, da če sem zmagala to borbo, lahko premagam vsakogar.

Tina je tako lanskemu naslovu mladinske svetovne prvakinje dodala še naslov najboljše na svetu v članskih vrstah, a 19-letnici iz Zagorja ob Savi ciljev za prihodnost še ni zmanjkalo: »Že naslednje leto se mi ponuja priložnost osvojitve naslova evropske prvakinje, seveda po ostaja velika želja, da bi lahko kdaj zastopala Slovenijo na olimpijskih igrah.

Drugi naslov svetovnega prvaka za slovensko izbrano vrsto je v kategoriji do 57 kg v disciplini kick-light priboril Jakob Šimnic, ki je v finalni borbi proti Bolgaru Kirilu Ilievu slavil z deljeno sodniško odločitvijo 2:1. Šimnic je z nizom konter in uspešnimi zaključki izmenjav z nizkim nožnim udarcem proti neugodnemu visokemu Bolgaru odločno povedel v drugi rudi in si priboril zadostno količino prednosti v sodniškem točkovanju, da je tudi dve negativni kazenski točki v zadnji, tretji rundi nista mogli izničiti.

Šimnic je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Budimpešti že stal na zmagovalnem odru, pot do tokratne zmage pa je tlakoval z vnovčenje teh izkušenj pri pripravah na tekmovanje: »S intenzivnim pripravami sem začel že relativno zgodaj, poleti, krona vsega po so bili sami treningi med trajanjem prvenstva, saj sva s trenerjem Sanelom Ljutičem, tako moj reprezentančni kot klubski trener, vsak dan naredila posebno pripravo in trening za naslednjega nasprotnika.«

Svetovno prvenstvo v Turčiji se ni izšlo za oba slovenska branilca naslova. Dvakratni evropski in svetovni prvak Blaž Potočnik se iz Antalye vrača z bronastim odličjem v absolutni kategoriji nad 94 kg v disciplini kick-light, potem ko je, po celotedenski borbi z virozo, doživel tesen polfinalni poraz proti kasnejšemu prvaku, Poljaku Rafalu Gaszczaku. V disciplini point-fighting pa je bila za Tilna Zajca lažja poškodba kolena, ki jo je staknil na Odprtem prvenstvu Slovenije v začetku novembra v Zagorju, prevelika ovira, da bi se lahko v četrtfinalu prebil preko kasnejšega finalista Alexa Veresa.

V disciplini point-fighting sta nastopila tudi Sebastjan Lazar (do 74 kg) in )Tadej Kolander (nad 94 kg), oba sicer prvič na članskem svetovnem prvenstvu. Lazar je v 1/8-finala po začetnem vodstvu izgubil v obračunu proti izkušenejšemu nasprotniku iz Mehike, medtem ko je Koladru preboj med dobitnike odličij v ¼-finala preprečila poškodba.

Slovenska izbrana vrsta se je na svetovnem prvenstvu v Antalya merila s konkurenco 700 borcev in bork iz 63 držav. »Naša ekipa je bila maloštevilčna, saj smo pripeljali zgolj sedem tekmovalcev, ampak pripeljali smo kvaliteto. Poleg dveh osvojenih naslovov svetovnega prvake in enega brona smo imeli še tri tekmovalce, ki so izpadli v četrtfinalnih bojih za preboj med dobitnike odličij,« je uspeh slovenske reprezentance komentiral podpredsednik OKS in reprezentnačni trener za disciplini light-contact in full-contact Tomaž Barada.

Slovenija je imela na tem prvenstvu predstavnike v vseh treh tekmovalnih disciplinah, saj je kot edini slovenski predstavnik v ringu, v full-contactu slovenske barve v kategoriji do 67 kg zastopal Urh Černivšek, ki je v četrtfinalu izgubil proti aktualnemu evropskemu prvaku, Rusu Iuriju Ferorovu.

Na članskem svetovnem prvenstvu v Turčiji niso blesteli zgolj tekmovalci, saj so se s svojo strokovnostjo izkazali tudi slovenski sodniki Ivo Vodopive, Milan Breg, Bojan Homovec in Primož Bračič, ki jim je bilo zaupanje sojenje najzahtevnejših obračunov,  vključno s finalnimi dvoboji tega prvenstva.

Slovenska članska reprezentanca je tako na obeh letošnjih prizoriščih svetovnega prvenstva skupno dosegla kar štiri naslove svetovnih prvakov, ter po eno srebrno ter po dve bronasti odličji, saj sta konec oktobra na prvem delu prvenstva v Sarajevu v disciplini light-contact naslov prvaka slavila Staša Lipnik (nad 70 kg) in David Žibrat (do 89 kg), medtem ko je bil Luka Krel (do 84 kg) srebrn in Urša Terdin (do 70 kg) bronasta.

Kickboxing je 30. novembra v Turčiji na obletnico priznanja s strani MOK obeležil tudi svetovni dan kickboxinga. »Dejstvo je, da smo naredili velik korak. Kickboxing je postal priznana olimpijska disciplina, ki sicer še ni v tekmovalnem sistemu, je pa priznana s strani MOK-a. Je pa to po drugi strani še bistveno večja zaveza, da bomo nadaljevali po pravi poti, da pridemo do cilja nastopa na olimpijskih igrah. Je pa pot do tja še dolga in trnova,« pravi podpredsednik OKS Tomaž Barada.