Mlada slovenska reprezentanca v kickboxingu je na kadetskem in mladinskem evropskem prvenstvu v makedonskem Skopju priborila 16 odličij.

Za slovensko izbrano vrsto je bila najuspešnejša kadetska starostna kategorija, kjer smo imeli kar šest kandidatov za naslov najboljšega v Evropi. Med njimi je bil na koncu uspešen Timotej Zavec, ki je osvojil naslov evropskega prvaka v light-contactu v kategoriji do 52 kg.

Zavec je odlične predstave kazal iz kroga v krog prvenstva in vse nasprotnike na tem tekmovanju premagoval s soglasno sodniško odločitvijo 3:0. Tudi v finalu, kjer njegov nasprotnik Michele Benedetti iz Italije ni našel rešitve s katero bi se enakovredno kosal s Timijem, ki je agresivnega Italijana že v prvi rundi prestregel z nožnim udarcem v glavo in dosegel točkovno prednost, ki je do konca dvoboja ni izpustil iz rok.

»Za Timija moram reči, da naju je z Urošem (Bernardom) od prvega trenutka dalje zares poslušal. Kar sva mu rekla to je delal,« je nastop svojega varovanca pohvalil njegov klubski trener kot tudi reprezentančni trener za disciplino light-contact Tomaž Barada.

 

 

Z naslovi evropskih podprvakov so se proslavili point-fightng Tilen Repina, mlajši kadeti do 47 kg, Zala Rozina, starejše kadetinje do 50 kg, in Patrik Šulek, starejši kadeti nad 69 kg, ter Larisa Žagar Slemenšek v light-contactu, starejše kadetinje do 55 kg, in Ali Botonjić v kick-lightu, starejši kadeti do 52 kg.

Z bronastimi odličji so uspeh slovenske reprezentance v kadetskih vrstah dopolnili:

Žiga Zagoranski: light-contact, starejši kadeti do 52 kg

Simon Zajec: light-contact, starejši kadeti do 69 kg

Tyra Barada: light-contact, starejše kadetinje do 46 kg

Lara Vuzem Vajda: point-fighting, starejše kadetinje do 55 kg

V mladinskih vrstah se je v borbo za naslov evropskega prvaka prebil Alen Preložnik, ki je po suverenih predstavah v predtekmovanju naposled doživel tesen poraz z Rusom Rafaelom Aisovom  v finalu kategorije do 57 kg v disciplini light-contact. V vseskozi tesnem obračunu je Alen borbo v zadnji minuti sodniško točkovanje dvoboja obrnil v svojo korist, nato pa 20 sekund pred koncem prejel opomin za izhod iz borišča, ki ga je na koncu stal naslova evropskega prvaka.

 

 

»Izid enega zlatega odličja med sedmimi finalisti me malo žalosti, sploh ker smo bili zelo, zelo, zelo blizu. In to ne enkrat. Ampak sam vedno pravim, da iz poraza se naučimo več kot iz zmage. Dejstvo je, da je ta generacija nova generacija. Od sedmih finalistov jih bo pet ali šest tudi prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v isti starostni kategoriji, kar je razlog za optimizem, bo pa potrebno še trdo delo. Tudi ostale države gredo naprej, tekmovalci so vedno na višjem nivoju, tako da bo potrebno zares veliko delat,« je svoje vtise s prvenstva strnil Tomaž Barada.

Na pragu preboja med finaliste evropskega prvenstva so ostali naši reprezentanti v ring disciplinah. V K-1 sta med starejšimi mladinci Žan Podboršek, v kategoriji do 71 kg, in Nemanja Veljković, v kategoriji do 75kg, prikazala zelo dobre predstave, bila tudi aktivnejša borca, vendar se na koncu sodniško točkovanje ni izteklo v njuno korist.

Slovenski trojček bronastih odličij v K-1r je dopolnil Janez Peršolja v konkurenci mlajših mladincev do 57 kg, ki si je polfinale priboril z zmago s soglasno sodniško odločitvijo nad Romunom Iulianom Marinescujem, vendar žal zamudil borbo za preboj v finale prvenstva. Vsi trije so ponovno dokazali, da imamo Slovenci v svojih vrstah K-1r borce, ki sodijo v svetovni vrh ter da je z odličnim delom v nekaterih naših klubih zaledje takšnih borcev čedalje širše.

Zbirko bronastih odličij sta v mladinskih vrstah v point-fightingu dopolnila Tina Baloh, mladinke do 65kg, in Tadej Kolander, mladinci nad 94kg.

 

»Vtisi iz prvenstva? 16 medalj je odlična številka, saj pomeni, da je medaljo dobilo polovica tekmovalcev, ki smo jih pripeljali v Makedonijo. Mogoče manjka kakšna zlata, saj smo imeli kar 7 finalnih borb, nam pa je uspelo osvojiti le eno najžlahtnejše odličje. Tukaj se je potrebno zavedati, da je pri finalih borbah šlo za točko ali dve, mogoče manjši prestop – če bi bila sreča tokrat na naši strani bi imeli zagotovo več zlatih medalj. Smo pa zares zelo zadovoljni, naši tekmovalci so zares prikazali zelo dobre borbe tudi v četrtfinalih in polfinalih, ko so izgubljali, so izgubljali za malenkosti. Ampak kljub temu smo dokazali, da smo še vedno kvalitetni. Zelo pozitivno je tudi to, da smo tekmovali v štirih disciplinah, kar pomeni, da smo predstavljali popolno reprezentanco, ki je uspešna tako na tatamiju kot v ringu. S tega stališča tudi priznanje trenerjem, vodstvom klubov, vodstvu reprezentance, sodnikom in vsem ki so pomagali. Samo s tako dobrim delom vseh v naši zvezi gremo z velikim upanjem dalje na člansko svetovno prvenstvo, ki bo v Budimpešti,« sliko slovenske reprezentance ocenjuje predsednik Kickboxing zveze in vodja slovenske odprave v Skopju Vladimir Sitar.

Na evropskem prvenstvu za kadete in mladince v Skopju je sodelovalo 1.563 tekmovalcev iz 37 držav, s čimer je bilo to tekmovanje, sodeč po besedah novoizvoljenega predsednika WAKO Europe Roya Bakerja, to največje tekmovanje za te starostne kategorije doslej. Na tekmovanju pa niso bili aktivni zgolj naši tekmovalci. S strokovnim delom sta se izkazala tudi slovenska sodnika Ivo Vodopivec in Edvard Štegar.