Drugi termin rednega letnega licenčnega trenerskega seminarja KBZS v Slovenski Bistrici je prinesel rekordno udeležbo več kot 70 vaditeljev in trenerjev iz 24 klubov.

Kot je uvodoma povedal predsednik tekmovalne komisije KBZS Andrej Vindiš je vsakoletni licenčni trenerski seminar že tradicionalen dogodek, kamor trenerji prihajajo po aktualne informacije o dogajanju v Kickboxing zvezi Slovenije in po dodatna strokovna znanja.

V uvodnem drugem delu predavanja je v najprej spregovoril predsednik Kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar, ki je predstavil njen etični kodeks. Poudaril je: »Vsi, ki smo danes tukaj prisotni smo del KBZS in pomembno se je zavedati kje in kako jo predstavljamo!« V nadaljevanju seminarja je predstavil zbranim trenerjem predstavil strukturo KBZS in njeno delovanje s programom dela, strukturo njenih organov in finančnimi okvirji njenega delovanja.

V nadaljevanju je spregovoril selektor Kickboxing zveze Slovenije Bojan Korošec, ki je predstavil okvire delovanja reprezentance, postopek imenovanja trenerjev in kriterije za izbor reprezentantov. Pri tem je Korošec poudaril nujnost pravočasne komunikacije med klubi in KBZS za organiziranje reprezentančnih odprav in izpostavil vlogo klubskega trenerja kot veznega člena med KBZS in reprezentantom. Korošec se je ob koncu svojega prispevka zahvalil vsem trenerjem, ki so s predanim delom v klubih postavili temelje letošnje izjemno uspešne tekmovalne sezone s štirimi, desetimi srebrnimi in trinajstimi bronastimi odličji na evropskem kadetskem in mladinskem prvenstvu v Skopju ter članskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Generalni sekretar Kickboxing zveze Slovenije in član svetovnega sodniškega odbora zveze WAKO je v svojem prispevku prisotnim orisal vlogo sodnikov v kickboxingu, predstavil kategorije sodniških licenc v KBZS kot nacionalni organizaciji in na mednarodni ravni zveze WAKO ter pogoje za napredovanje v višjo sodniško kategorijo. Vodopivec je v svojem prispevku predstavil tudi organizacijsko strukturo sodniške organizacije združenja WAKO, dinamiki uvajanja novosti in aktualne programe usposabljanja sodnikov, kjer bo eden od treh globalnih seminarjev za usposabljanje sodnikov prihodnjega maja na tradicionalnem Barada kampu na Rogli.

Emil Benko je v svojem prispevku predstavil elektronsko vrečo in tekmovalno disciplino eKickboxing, ki je v minulem letu doživela prvo uprizoritev v KBZS na ravni državnega prvenstva. »Gre za brezkontaktni šport, kjer se tekmovalci med seboj merijo v učinkovitosti zadevanja tarč na vreči in odzivnem času, zato je možnost poškodb minimalna in za izvedbo tekmovanja ne potrebujemo zdravnika, le enega sodnika. V eKickboxingu lahko tekmujejo vsi, ne glede na raven znanja, starost in spol, kar je dodatna priložnost za klube pri pridobivanju javnih sredstev za financiranje svojega delovanja,« je še poudaril Benko.

Andrej Vindiš je uvodoma predstavil nazive strokovnih delavcev v klubih KBZS, kategorizacijo na ravni vaditelja, trenerja C, B in A ter pogoje za pridobivanje posameznega naziva.  V drugem delu predavanja pa je Vindiš predstavil novi Zakon o športu ter novosti, ki jih prinaša za člane KBZS. Po novem zakonu namreč ni več treh trenerskih nazivov temveč zgolj strokovni delavec 1 in 2, poostren je tudi sistem nadzora teh programov usposabljanja, prav tako pa nadzor glede usposobljenosti tistih, ki vodijo vadbo v klubih. Sankcije segajo od prepovedi opravljanja dejavnosti do glob, tako za fizične ko pravne osebe.

Rednega letnega trenerskega licenčnega seminarja se je v obeh razpisanih terminih v Mengšu in Slovenski Bistrici udeležilo več kot 100 trenerjev in vaditeljev kickboxinga, med njimi tudi prva generacija kandidatov za pridobitev naziva trener kickboxinga v skladu z novim Zakonom o športu.