V mariborski dvorani Lukna se je minuli vikend zaključilo evropsko člansko prvenstvo v kickboxingu za discipline point-fighting, light-contact in full-contact. V večernem gala finalnem sporedu je domačinka Urša Terdin ubranila naslov evropske prvakinje v light-contactu, Alen Preložnik pa je osvojil srebro. Slovenski članski reprezentanci skupno 7 odličij.

V petkovem večernem gala sporedu evropskega prvenstva se je odvilo 7 finalnih obračunov. Središču pozornosti mariborske publike sta bila nastopa obeh domačinov v light-contactu. V četrti borbi večera smo videli ponovitev finala kategorije do 70 kg predhodnega prvenstva med Uršo Terdin in Hrvatico Ano Znaor, ki je ponovno postregel s pravo dramo do zadnje sekunde obračuna.

 

 

 

 

»S trenerjem Tomažem Barado sva zastavila načrt, da Ani zapiram prostor na borišču in izkoriščam priložnosti za napade z roko,« je strategijo borbe proti 10 cm višji Hrvatici, znani po odlični nožni tehniki opisala 23-letna Mariborčanka, »je pa bil ta finale bolj taktičen kot tisti pred dvema letoma – Ana se ni toliko utrujala z nožnimi udarci in bolj uporabljala ročne direkte, pa tudi sama se nisem upala brezglavo napadati, saj je v rezultatsko tako tesni borbi in proti tehnično tako podkovani nasprotnici vsak prejet udarec z nogo v glavo hitro usoden v končnem sodniškem točkovanju.«

 

 

 

 

Obračun je bolje začela slovenska šampionka, ki je s serijami uspešnih prodorov z ročnimi direkti in zaključnimi nožnimi udarci prevzela minimalno prednost v sodniškem točkovanju, ki ga pa je v drugi in tretji rundi Hrvatica obrnila sebi v prid. Do preobrata je prišlo v zadnjih sekundah dvoboja, po dosojeni kazenski točki 28-letni Rečanki ter dvema lepo izvedenima bočnima udarcema v obrambi in napadu z parom ročnih direktov domačinke, kar je prineslo soglasno sodniško odločitev za še drugi zaporedni evropski naslov.

 

 

 

 

»Urša že tradicionalno poskrbi za vroče živce. Moram reči, da me je peljala vse do vrhunca. Ko sem že mislil, da ni več poti, se je zgodilo to, kar sem si najbolj želel in takšna zmaga v zadnjih sekundah je seveda nekaj najlepšega,« je svoje vtise strnil reprezentančni trener discipline light-contact Tomaž Barada.

 

 

 

V drugem slovensko obarvanem finalu večera je v kategoriji do 57 kg v light-contactu nastopil še en domačin, Alen Preložnik, ki si je nastop v finalu priboril z odličnima predstavama tako proti italijanskemu kot turškemu nasprotniku. Ponovitev finala lanskega svetovnega prvenstva pa je tudi tokrat pripadla Madžaru Rolandu Veresu. »Danes je bil Veres boljši, predvsem pa bolj izkušen borec. Borbo smo pošteno izgubili, je pa Alen vsekakor pustil srce na borišču,« je razplet komentiral Barada, ki je tudi tako Uršin kot Alenov klubski trener.

 

 

 

Ob zlatu in srebru so na evropskem prvenstvu v Mariboru člani slovenske izbrane vrste osvojili še pet bronastih odličij. V point-fightingu je bil tretji Admir Sinanbegovič (do 94 kg), ki mu je pot do žlahtnejšega odličja v polfinalu preprečila poškodba. V disciplini light-contact so bili bronasti Urška Gazvoda (do 60 kg), Luka Krel (do 84kg) in David Žibrat (do 89 kg), ki je bil na dobri poti do zmage nad aktualnim evropskim prvakom, Avstrijcem Romanom Bruendlom, a je po zdravniški prekinitvi zaradi poškodbe arkade našega borca slavje pripadlo Avstrijcu. V ringu se je z bronom v full-contactu do 63,5 kg izkazal Aleks Stračanek, ki je po zmagah proti turškemu in ukrajinskemu nasprotniku na koncu po točkah zaostal proti izkušenemu Rusu Afoninu. V Mariboru je odličje v veteranskih vrstah prispeval še Dušan Kodrič, ki je bil srebrn v absolutni kategoriji nad 94 kg v disciplini light-contact.

 

 

»Na domače prvenstvo smo prišli z močno in dobro pripravljeno ekipo. Krona uspehov je zagotovo ubranitev naslova evropske prvakinje Urše Terdin, žal pa so nam nekaj še boljših rezultatov preprečile poškodbe. Vsekakor smo ponosni na to, da imamo nosilce odličij v vseh treh disciplinah in če k tem rezultatom prištejemo še evropska naslova Stanića in Potočnika ter bron Spasenića iz prvega dela članskega evropskega prvenstva, ki je potekalo v Bratislavi, lahko rečem, da je za slovenskim kickboxingom še ena zelo uspešna tekmovalna sezona,« je vtise strnil predsednik Kickboxing zveze Slovenije Vladimir Sitar, ki se je mariborski ekipi organizatorjev pod vodstvom Tomaža Barade zahvalil tudi za odlično izpeljavo prvenstva.