V Zagorju se je minuli vikend srečalo več kot 300 tekmovalcev vseh starostnih kategorij iz 25 slovenskih klubov, ki so se borili za naslove državnih prvakov v treh t.i. tatami disciplinah kickboxinga: point-fightingu, light-contactu in kick-lightu.

Na svečani otvoritvi tekmovanja je predsednik KBZS Vladimir Sitar pozdravil vse prisotne in visoke goste, na čelu z zagorskim županom Matjažem Švaganom, poslancem državnega zbora Marjanom Dolinškom in podpredsednikom slovenskega olimpijskega komiteja Tomažem Barado, ter poudaril prelomnost letošnjega leta, ko je načrtovan sprejem kickboxinga med športe pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 

Prav kick-light, sicer najmlajša tekmovalna disciplina, je ponovno dokazal, da upravičeno nosi prapor paradne discipline slovenskega kickboxinga. Na lanskem evropskem prvenstvu je slovenska reprezentanca osvojila dve zlati ter po eno srebrno in eno bronasto odličje. Favoriti so svojo vlogo upravičili tudi na tem državnem prvenstvu.

Na papirju je največ obetala članska kategorija do 69 kg v kick-lightu, kjer so se, med ostalimi, srečali večkratni dobitnik odličij na mednarodnih prvenstvih Grega Rudolf (KBV Proficiogroup Hwarang Maribor), aktualni mladinski svetovni prvak Peter Spasenić (ŠD Budokai Nova Gorica) in kadetski evropski prvak izpred dveh let Žan Podboršek (KK Center Ljubljana).

 

Z zmago nad Rudolfom, ki je zaradi poškodbe moral predati borbo, se je v finale prebil Spasenić, kjer se je za naslov državnega prvaka pomeril s Podborškom. Gledalci finala so lahko videli obračun dveh različnih stilov, kjer se je s svojo izjemno nožno tehniko Spasenić izkazal v borbi z razdalje, medtem ko je bil Podboršek dosti boljši borec v klinču in pri zaključevanju z nizkimi nožnimi udarci. Po večkratni izmenjavi vodstva je na koncu s tesno, a soglasno sodniško odločitvijo slavil Spasenić.

 

V kategoriji do 74 kg je na koncu slavil Goran Sivonjić (Črni panter Kranj), kategorijo višje (do 79 kg) pa je svojo premoč tudi letos dokazal Jani Lorber (KK Center Ljubljana).

 

Novogoričani so slavili tudi v kategoriji do 84 kg, kjer je bil aktualni evropski prvak Stefan Stanić (ŠD Budokai Nova Gorica) boljši od Sebastiana Čuferja (FCL Ljubljana), ki se je ponovno izkazal za čvrstega nasprotnika.

 

 

Kategoriji do 94 kg je slavil Primož Rihter (KBV Sande Team Ruše), med najbolj zanimivimi finalnimi obračuni pa je bil zagotovo tisti v absolutni kategoriji (+94 kg) kick-lighta, kjer je nastopil še drugi aktualni evropski prvak v tej disciplini Blaž Potočnik (Črni panter Kranj). V finalu ga je čakal novinec v tej tekmovalni disciplini kickboxinga, sicer pa dober znanec ljubiteljev borilnih športov Miran Fabjan iz novoustanovljenega novogoriškega kluba Fight factory.

 

Fabjan se je prebil v finale s suverenima zmagama nad Arnoldom (Gepard Ljubljana) in Kneževićem (KBV Samurai Podkoren) ter za prikazano tehniko večkrat požel glasen aplavz občinstva. V finalu je bolje začel Potočnik, vendar je Fabjan kmalu vnovčil svojo tehniko in izkušnje, uspešno skrajšal razdaljo borbe proti kranjskemu orjaku in prevzel vodstvo v sodniškem točkovanju. Potočnik je šele ob zaključku druge runde uspel ponovno vzpostaviti borbeno razdaljo po svoji meri. S stopnjevanjem tempa v tretji rundi pa bolje pripravljeni Kranjčan ni prepustil nikakršnega dvoma o končnem zmagovalcu.

Med članicami sta kategoriji do 55 kg in do 60 kg pripadli domačinki Melindi Ramadani (Pon Do Kwan Zagorje), v kategoriji do 56 kg pa je slavila članica ljubljanskega FCL Manca Mihalič.

 

Miran Fabjan se je kasneje izkazal tudi v finalu absolutne kategorije discipline light-contact, kjer je bil boljši od Tadeja Borka (KBK Pomurje) in se okronal z naslovom državnega prvaka v tej disciplini.

 

 

V finalu kategorije do 94 kg v light-contactu je bil Aleš Lorber (KBV Proficiogroup Hwarang Maribor) po soglasni oceni sodnikov boljši od svetovnega podprvaka Admirja Sinanbegoviča (KiT Izola).

 

V kategoriji do 79 kg je bil dolgoletni reprezentant Dejan Mioč (TKD Gepard Ljubljana) s soglasno sodniško odločitvijo boljši Blaža Pečnika (KBV Sevnica), v kategorija niže (do 74 kg) pa je pripadla Nejcu Blanuši (KBV Proficiogroup Hwarang Maribor). Presenečenja ni dovolil niti aktualni evropski prvak Nejc Gazvoda, ki je pričakovano slavil v močni kategoriji do 69 kg.

 

V napetem finalu kategorije do 63 kg je imel težje delo Domen Kugl (KBV Proficiogroup Hwarang Maribor), sicer nosilec brona iz lanskega evropskega prvenstva, ki je proti odličnemu Alenu Bračku (KBV Tepanje) slavil z deljenim sodniškim izidom 2:1.

 

 

V kategoriji do 57 kg se je izkazal še en hwarangovec. Alen Preložnik je z Jakobom Šimnicem (TKD Gepard Ljubljana) zrežiral vseskozi dinamičen in do zadnje sekunde izenačen obračun. Po izenačenju na koncu tretje runde je naposled slavil Preložnik zaradi boljšega točkovnega izkupička v zadnji rundi.

 

V point-fightingu je v povsem ptujsko obarvanem finalu kategorije nad 94 kg slavil Luka Vindiš (KBV Ptuj). Kar Sinanbegoviču ni uspelo v light-contactu, si je priboril v kategoriji do 94 kg discipline point-fighting. Na Primorsko je odšla zmaga tudi v kategoriji do 89 kg, kjer je slavil Erik Zorn (ŠD Budokai), medtem ko je kategorija do 84 kg ponovno pripadla Ptujčanom z Vitom Čurinom (KBV Ptuj).

 

Aktualni evropski prvak Tilen Zajc je z dvojnim naslovom ponovno dokazal, da v kategorijah do 74 in do 79 kg v Sloveniji trenutno nima prave konkurence. Dvojni naslov, v kategorijah do 63 in do 69 kg, pa si je priboril tudi domačin Miha Drnovšek (KBV Pon Do Kwan Zagorje).

 

»Za nami je še eno odlično državno prvenstvo, kjer so naši borci in borke ponovno prikazali veliko tehničnega znanja. V nekaterih, predvsem lažjih kategorijah, smo videli res močno konkurenco, še posebej me pa veseli, ko vidim napredek mlajših generacij, ki trkajo na vrata reprezentance,« je svoje vtise strnil selektor Kickboxing zveze Slovenije Bojan Korošec, ki bo seznam članov slovenske izbrane vrste za nastop na jesenskem mladinskem evropskem in članskem svetovnem prvenstvu sestavil po prihajajoči seriji tekmovanj za svetovni pokal.

 

»Zahvaljujem se našemu gostitelju klubu Pon Do Kwan Zagorje, prav tako pa tudi ekipi Kickboxing zveze Slovenije, na čelu s sodniki in tekmovalno komisijo, za odlično izpeljano prvenstvo. Letos smo zaradi danih okoliščin celotno državno prvenstvo v tatami disciplinah strnili v en turnir, kjer smo dejansko lahko videli kvaliteto, ki jo slovenski kickboxing premore,« je pojasnil predsednik KBZS Vladimir Sitar.

 

 

Ob tem pa smo bili v Zagorju priča novosti, saj je vzporedno potekal tudi ekshibicijski turnir v point-fightingu za najmlajše starostne kategorije od 6 do 8 in od 8 do 10 let, ki se je odvijal pod budnim mentorstvom izkušenih sodnikov v sproščenem vzdušju. »S takšnimi potezami v KBZS sejemo našo prihodnost. Odzivi staršev in klubov je bil zelo dober, za to načrtujemo s tem nadaljevati tudi v prihodnje,« zagotavlja Sitar.

NASLOVE DRŽAVNIH PRVAKOV SO OSVOJILI:

KICK-LIGHT:

člani in članice

-57kg Jakob Šimnic – TKD klub Gepard Ljubljana

-63kg Sanel Ljutič – TKD klub Gepard Ljubljana

-69kg Peter Spasenić – ŠD Budokai Nova Gorica

-74kg Goran Sivonjić – Črni Panter Kranj

-79kg Jani Lorber – Klub center borilnih športov

-84kg Stefan Stanić – ŠD Budokai Nova Gorica

-89kg Stefan Stanić – ŠD Budokai Nova Gorica

-94kg Primož Rihter – KBV Sande Team Ruše

+94kg Blaž Potočnik – Črni panter Kranj

 

-50kg Nina Resnik – Pon Do Kwan Zagorje

-55kg Melinda Ramadani – Pon Do Kwan Zagorje

-60kg Melinda Ramadani – Pon Do Kwan Zagorje

-65kg Manca Mihalič – KBV Ljubljana FCL

 

mladinci in mladinke

-63kg Sven Vitomir Korošec – TKD klub Gepard Ljubljana

-69kg Žan Podboršek – Klub center borilnih športov

-74kg Kevin Vučko – KBK Pomurje

-60kg Kristina Momčilov – Klub center borilnih športov

-65kg Rebeka Becker – KBK Koper

-70kg Tinkara Rakovec – Črni panter Kranj

 

starejši kadeti in kadetinje

-52kg Jernej Horvat – KBK Murska Sobota

-57kg Nik Arnšek – KTB Krško

-63kg Mark Antonij Perkovič – KBK Koper

-69kg Naum Kostoski – TKD klub Gepard Ljubljana

+69kg Nani Pivec – KBV Sande Team Ruše

 

LIGHT-CONTACT

člani in članice

-57kg Alen Preložnik – KBV Proficiogroup Hwarang

-63kg Domen Kugl – KBV Proficiogroup Hwarang

-69kg Nejc Gazvoda – KBV Proficiogroup Hwarang

-74kg Nejc Blanuša – KBV Proficiogroup Hwarang

-79kg Dejan Mioč – TKD klub Gepard

-84kg Vid Kajtna – KBV Proficiogroup Hwarang

-89kg David Žibrat – KBK Pomurje

-94kg Aleš Lorber – KBV Proficiogroup Hwarang

+94kg Miran Fabjan – ŠD FFS Fight Factory Slovenia

-50kg Nika Zagorc – TKD klub Gepard

-55kg Sabina Bec – TKD Sun Braslovče

-60kg Urška Gazvoda – KBV Proficiogroup Hwarang

-65kg Teja Toplak – KBV Proficiogroup Hwarang

+70kg Urša Terdin – KBV Proficiogroup Hwarang

 

mladinci in mladinke

-57kg Alen Preložnik – KBV Proficiogroup Hwarang

-63kg Glen Aničič – KBK Koper

-69kg Dean Vukančić – TKD&KBK Skala Velenje

-74kg Nejc Rupreht – TKD&KBK Skala Velenje

-79kg Timi Sitar – KBV Ptuj

-84kg Luka Krel – TKD&KBK Skala Velenje

+94kg Tadej Kolander – Pon Do Kwan Zagorje

 

starejši kadeti in kadetinje

-42kg Nik Jamšek Grobelnik – KBV Proficiogroup Hwarang

-47kg Žiga Zagoranski – KBV Proficiogroup Hwarang

-52kg Timotej Zavec – KBV Proficiogroup Hwarang

-57kg Klemen Strojanšek – TKD Sun Braslovče

-63kg Kemal Kabilovič – ŠK Hyong Celje

-69kg Simon Zajec – TKD Sun Braslovče

-46kg Zala Rozina – Pon Do Kwan Zagorje

-50kg Nina Kitek – ŠK Hyong Celje

-55kg Larisa Žagar Slemenšek – ŠK Hyong Celje

-60kg Alisa Žagar Slemenšek – ŠK Hyong Celje

-65kg Maša Kenjalo – ŠK Hyong Celje

+65kg Maša Kenjalo – ŠK Hyong Celje

 

POINT FIGHTING:

člani in članice

-57kg Primož Drevenšek – ŠD Slavko Šlander Celje

-63kg Miha Drnovšek – Pon Do Kwan Zagorje

-69kg Miha Drnovšek – Pon Do Kwan Zagorje

-74kg Tilen Zajc – KK Pon Do Kwan Izlake

-79kg Tilen Zajc – KK Pon Do Kwan Izlake

-84kg Vitomir Čurin – KBV Ptuj

-89kg Erik Zorn – ŠD Budokai Nova Gorica

-94kg Admir Sinanbegovič – KBV KiT Izola

+94kg Luka Vindiš – KBV Ptuj

+70kg Urša Terdin – KBV Proficiogroup Hwarang

 

mladinci in mladinke

-57kg Janin Žnuderl – KBV Proficiogroup Hwarang

-63kg Sebastjan Lazar – KiT Izola

-69kg Aleksander Maselj – KK Pon Do Kwan Izlake

-74kg Dejan Duh – KBV Ptuj

+94kg Tadej Kolander – Pon Do Kwan Zagorje

-55kg Nina Duh – KBV Ptuj

-60kg Selma Delič – ŠD Budokai Nova Gorica

-65kg Tina Baloh – Pon Do Kwan Zagorje

-70kg Tina Baloh – Pon Do Kwan Zagorje

 

starejši kadeti in kadetinje

-42kg Nik Jamšek Grobelnik – KBV Proficiogroup Hwarang

-47kg Žiga Zagoranski – KBV Proficiogroup Hwarang

-52kg Timotej Zavec – KBV Proficiogroup Hwarang

-57kg Timotej Zavec – KBV Proficiogroup Hwarang

-63kg Nejc Korotaj – KBV Ormož

-69kg Nino Bratušek – KBV Ptuj

+69kg Patrik Šulek – KBV Ptuj

-46kg Zala Rozina – Pon Do Kwan Zagorje

-50kg Lara Vuzem Vajda – KBV Ptuj

-55kg Lara Vuzem Vajda – KBV Ptuj

-60kg Petra Gregorič – ŠD Budokai Nova Gorica

-65kg Neža Andromako – KBV Proficiogroup Hwarang

+65kg Neža Andromako – KBV Proficiogroup Hwarang

 

mlajši kadeti in kadetinje

-28kg Nejc Ostrožnik – Pon Do Kwan Zagorje

-32kg Tin Kokol – KBV Ormož

-37kg Luka Ornek Mikša – TKD klub Gepard Ljubljana

-42kg Bian Nabernik – KBV Proficiogroup Hwarang

-47kg Enej Šumljak – TKD klub Gepard Ljubljana

+47kg Ali Botonjić – TKD klub Gepard Ljubljana

-32kg Lana May Pratnemer – ŠK Hyong Celje

-37kg Nina Križaj – KBK Koper

-42kg Staša Štern – KBV Ptuj

-47kg Tyra Barada – KBV Proficiogroup Hwarang

+47kg Tyra Barada – KBV Proficiogroup Hwarang

 

dečki in deklice

-135cm Vid Černec – KBV Proficiogroup Hwarang

+135cm Luka Ješe – TKD klub Gepard Ljubljana

-135cm Ana Hudin – KBV Ormož

+135cm Doris Šulek – KBV Ptuj

 

mlajši dečki in deklice

Mark Guberac – KBK Koper

Taja Šibila – KBV Ptuj