Za slovensko reprezentanco v kickboxingu je izjemno uspešno člansko svetovno prvenstvo v Budimpešti, kjer je 16 članska slovenska tekmovalna odprava v konkurenci 1388 tekmovalcev iz 60 držav osvojila kar 11 odličij, od tega so Tilen Zajc (point fighting, do 74 kg), Urša Terdin (light-contact, do 70 kg) in Blaž Potočnik (kick-light, nad 94 kg) svoje nastope okronali z naslovi svetovnih prvakov ter po štiri srebrna in štiri bronasta odličja.

V finalu kategorije do 74 kg v disciplini point-fighting je Tilen Zajc v taktično dovršenem in izenačenem dvoboju z Ircem McDerrmotom odločilno prednost dosegel v zaključni tretji rundi in na koncu slavil z rezultatom 6:3.

 

»Pot do tega naslova smo začrtali že pred tremi leti, ko sem postal svetovnipodprvak. Lani mi je že uspelo osvojiti naslov evropskega prvaka, letos pa sem uspeh nadgradil še z naslovom svetovnega prvaka. Bilo je potrebnega veliko dela, ampak rezultatsko je šlo vse po planu, ne bi si mogel zamisliti boljšega zaključka sezone in občutki so temu primerno izjemni!«, je svoje vtise strnil svetovni prvak Tilen Zajc.

Urša Terdin je v finalu kategorije do 70 kg v disciplini light-contact suvereno premagal Stefanie Kemper. Nemka kljub veliki prednosti v telesni višini, ni bila kos boljši tehniki Mariborčanke, ki je zadevala tako z bočnimi kot visokimi polkrožnimi nožnimi udarci. S kombiniranjem odlično odmerjeni prodorov s prvim direktom je Terdinova nabirala točke vse do predčasne sodniške prekinitve v tretji rundi zaradi velike točkovne prednosti.

 

V absolutni kategoriji nad 94 kg je v discipline kick-light je Blaž Potočnik bolje začel finalni dvoboj z domačinom Balaszem Vido, nato točkovno nekoliko zaostal, v sredini druge runde pa v sebi značilnem slogu sprožil silovit finiš, ki mu Madžar ni bil kos in borbo zaključil s popolno prevlado za še tretji naslov svetovnega prvaka v vrstah slovenske reprezentance.

 

V finalnih obračunih članskega svetovnega prvenstva v kickboxingu so nastopili še štirje člani slovenske izbrane vrste. V disciplini light-contact sta Alen Preložnik, v kategoriji do 57 kg, in David Žibrat, v kategoriji do 89 kg, izgubila z minimalno razliko. V ringu je navkljub porazu v finalu kategorije do 75 kg prvo slovenskoodličje na članskih svetovnih prvenstvih v disciplini K-1 dosegel Žiga Pečnik. Srebro je v disciplini kick-light pripadlo tudi Petru Spaseniću, ki je bil, po štirih zmagah na tem turnirju, primoran predati finalni dvoboj kategorije do 69 kg zaradi poškodbe noge.

 

Slovensko zbirko odličij na članskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti so štirimi broni dopolnili še Jakob Šimnic, do 57 kg,  Jani Lorber, do 79 kg, in StefanStanić, do 84 kg, v disciplini kick-light ter Admir Sinanbegovič v disciplini point- fighting v kategoriji do 94 kg.

 

 

Izjava selektorja slovenske kickboxing reprezentance Bojana Korošca:

»Slovenci smo tudi na svetovnem članskem prvenstvu v Budimpešti ponovno dokazali, da sodimo v sam svetovni vrh, sploh če upoštevamo razmerje med 16 člani naše tekmovalne odprave in 11 osvojenimi odličji. Posebej smo ponosni na izkazano kontinuiteto uspehov naših tekmovalcev, saj so vsi trije novopečeni svetovni prvaki lani že osvojili tudi evropski naslov. Za to se za vztrajno in dobro delo v prvi vrsti zahvaljujem vsem našim klubom.«

 

Izjava predsednika slovenske kickboxing zveze Slovenije Vladimirja Sitarja:

»Za nami je eno najuspešnejših prvenstev doslej. Imam svetovne prvake v vseh treh tatami disciplinah, tukaj pa je še prvo odličje na članskih svetovnih prvenstvih v K-1r. Veseli smo teh uspehov, posebej tega, da so vsi naši trije novi svetovni prvaki tudi aktualni evropski prvaki, kar kaže na kontinuiteto vrhunskega dela v domačih klubih in našega učinkovitost celoletnega ciklusa priprav, ki smo ga zasnovali v naši zvezi.«

V finalih svetovnega prvenstva pa niso bili prisotni samo naši tekmovalci, ampak tudi vsi trije naši sodniki Ivo Vodopivec, Milan Breg in Bojan Homovec, ki so se ponovno izkazali s svojim strokovnim delom.

 

 

Žiga Pečnik svetovni podprvak v K-1r

Sobotni dan finalnih obračunov na članskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je slovensko bero kar enajstih odličij s srebrom dopolnil še Žiga Pečnik in ob tem dosegel zgodovinski uspeh za slovensko izbrano vrsto. 

Pečnik, ki je bil v uvodnem krog  izločilnih bojev prost, je svoj zmagoviti pohod začel z zmago proti Špancu, bil v četrtfinalu s soglasno sodniško odločitvijo boljši od Hrvata Ninčevića, pravtako tudi v polfinalu od Turka Kucukcelepa in se v finalu za naslov svetovnega prvaka v K-1r kategorije do 75kg soočil z Bolgarom Kristiyanom Korunchevom. 

Slovensko-Bolgarski dvoboj je bolje začel tuji borec, ki je že v prvi rundi nabral zajetno točkovno prednost. V drugi rundi je 22-letni Rušan odločneje krenil v napad, prevladoval v ringu in večkrat spravil nasprotnika v težave s serijo močnih boksarskih udarcev, vendar se je z zapiranjem v klinč Bolgar uspešno izogibal daljšim serijam izmenjav udarcev in preprečil točkovni preobrat. Pečnik sta tako ob koncu dvoboja do tako željenega naslova najboljšega na svetu v sodniškem točkovanju ločili zgolj dve točki.

»V bolgarskem kotu so se dobro pripravil na ta dvoboj, kar je ključno prispevalo k zmagi njihovega borca, in sicer po hitri kombinaciji prijeti Žigo v klinču, kar mu je preprečevalo, da bi razvil svojo borbo,« priznava reprezentančni trener za disciplino K-1r in Žigin klubski trener Andrej Sande. 

Srebro in naslov svetovnega podprvaka v K-1r je za Slovenijo prvo odličje v tej disciplini, ki bila pod okriljem združenja WAKO letos bila sporedu tudi na svetovnih igrah v Vroclavu, ki veljajo za čakalnico športov, ki čakajo na uvrstitev v program olimpijskih iger in tako velja za paradno disciplino kickboxinga.

 

PREGLED DOBITNIKOV ODLIČIJ

Svetovni prvaki:

Tilen Zajc, point-fighting -74kg, PDK Izlake

Urša Terdin, light-contact -70 kg, Proficiogroup Hwarang Maribor

Blaž Potočnik, kick-light +94kg, Črni Panter Kranj

  1. mesta:

Alen Preložnik, light-contact -57kg, Proficiogroup Hwarang Maribor

David Žibrat, light-contact -89kg, Kickboxing klub Pomurje

Petar Spasenić, kick-light -69kg, Budokai Nova Gorica

Žiga Pečnik, K-1r -75kg, Sande Team Ruše

  1. mesta:

Jakob Šimnic, kick-light -57kg, Gepard Ljubljana

Jani Lorber, kick-light -79kg, Kickboxing klub Center Ljubljana

Stefan Stanič, kick-light -89 kg, Budokai Nova Gorica

Admir Sinanbegovič, point-fighting -94kg, KiT Izola